E‹DSZM

 

Szakmai Teázók

2015. 03. 11. Beszámoló a Magyar Máltai Szeretetszolgálatnál tartott Teázóról

2015. 03. 11. Beszámoló  a Magyar Máltai Szeretetszolgálatnál tartott Teázóról

Szociális Ventilláló Teázó a Magyar Máltai Szeretetszolgálatnál Р2015. március

Beszámoló

2015. m√°rcius 11-√©n tartottuk meg a k√∂z√∂s tal√°lkoz√≥t. Ezen a tal√°lkoz√≥n az eg√©szs√©g√ľgyben dolgoz√≥ szoci√°lis munk√°sok √©s orvosok √©s √°pol√≥k – gy√≥gy√≠t√≥ csapattagok - tartottak egym√°s k√∂z√∂tt szakmak√∂zi megbesz√©l√©st. Megismerkedt√ľnk a Magyar M√°ltai Szeretetszolg√°lat k√©t helysz√≠n√©vel - I. Bem rkp. 28. √©s I. Feszty √Ārp√°d utca 6-8. - , azok tev√©kenys√©g√©vel.

Bemutat√°sra ker√ľltek az √©p√ľletek, azok eloszt√°sa az ell√°t√°si strukt√ļr√°k f√ľggv√©ny√©ben, valamint annak t√ľkr√©ben, hogy mely r√©szlegeken kikkel milyen m√≥don foglalkoznak, meddig maradhatnak az int√©zm√©nyegys√©ge lak√≥i.

A Batthy√°nyi t√©ri √©p√ľletben m√Ľk√∂dik egy 16+10 (kr√≠zis id√Ķszakban) f√Ķs l√°badoz√≥. Ezt meghalad√≥an egy OEP √°ltal finansz√≠rozott 3 √°gyas megfigyel√Ķ szoba is r√©sze az ell√°t√°si strukt√ļr√°nak. Az els√Ķ emeleten klasszikus id√Ķsotthon tal√°lhat√≥, m√≠g a m√°sodik emelet a k√∂z√©p-magyarorsz√°gi r√©gi√≥, valamint orsz√°gos k√∂zpont adminisztrat√≠v egys√©geit hivatott szolg√°lni. A 24 √≥r√°s h√°ziorvosi rendel√Ķ, diszp√©cser szolg√°lat (csak a kr√≠zis id√Ķszak alatt m√Ľk√∂dik) √©s 10 f√Ķ √©jszakai befogad√°s√°ra szolg√°l√≥ „els√Ķ befogad√≥”, (ami szint√©n csak a kr√≠zis id√Ķszak alatt m√Ľk√∂dik) az √©p√ľlet f√∂ldszintj√©n kapott helyet.

A Feszty √Ārp√°d utcai komplexumban egy 40 f√©r√Ķhelyes l√°badoz√≥, nappali meleged√Ķ, √©jjeli mened√©khely (a t√©li id√Ķszakban id√Ķszakos kr√≠zis f√©r√Ķhelyekkel kieg√©sz√≠tve), valamint az √©szak-budai utcai gondoz√≥ szolg√°lat telephelye tal√°lhat√≥.

Elhangzott, hogy a tiszt√°lkod√°s biztos√≠tott az ott l√©v√Ķ szem√©lyek sz√°m√°ra. Mos√°si lehet√Ķs√©g√ľk is van, amelyet a szeretetszolg√°lat munkat√°rsai v√©geznek. Csoportfoglalkoz√°sok, ter√°pi√°s besz√©lget√©sek ig√©nybev√©tel√©re van m√≥d. Napi h√°romszori √©tkez√©s biztos√≠tott az ell√°tottak sz√°m√°ra, amiben a l√°badoz√≥k√©nt m√Ľk√∂d√Ķ r√©szlegek figyelembe veszik azok √©tkez√©si szok√°sait, akik k√ľl√∂nb√∂z√Ķ di√©t√°ra (cukros, tejmentes, lakt√≥zmentes) szorulnak, valamint teljes gy√≥gyszerell√°t√°s szolg√°lja a rehabilit√°ci√≥t.

Ezenfel√ľl biztos√≠tott az int√©zm√©nyekben: • 24 √≥r√°s orvosi jelenl√©t • Gy√≥gyszerkiad√°s, fel√≠r√°s, egyeztet√©s m√°s szakell√°t√°ssal • Pszichi√°ter √©s belgy√≥gy√°sz szakorvos biztos√≠tott az ell√°tottak r√©sz√©re • Az √ľgyfelek sz√°ll√≠t√°sa eg√©szs√©g√ľgyi int√©zm√©nyekbe stb.

Az eg√©szs√©g√ľgyi √©s l√°badoz√≥ szolg√°ltat√°sok m√Ľk√∂d√©s√©t Dr. Berta Izabella f√Ķorvos, (int√©zm√©nyvezet√Ķ a Bem rakpart), valamint Alagi Szil√°rd (Feszty √Ārp√°s √ļti int√©zm√©nyvezet√Ķ) mutatt√°k be. Az int√©zm√©nyben lehet√Ķs√©g√ľk van az ott l√©v√Ķ klienseknek, olvasni, telev√≠zi√≥t n√©zni, internetezni, szem√©lyes seg√≠t√Ķ besz√©lget√©seket ig√©nybe venni. Irataik p√≥tl√°s√°ban, j√∂vedelemhez juttat√°sban a szoci√°lis munk√°s seg√≠t, √©s lebonyol√≠tja az √∂sszes sz√ľks√©ges adminisztr√°ci√≥t ezzel kapcsolatban. Az l√°badoz√≥i attrib√ļtummal rendelkez√Ķ int√©zm√©nyek ell√°tottjainak kor√∂sszet√©tel√©t tekintve t√∂bbnyire id√Ķs, eg√©szs√©g√ľgyi √°llapotukat figyelembe v√©ve halmozottan s√ļlyos eg√©szs√©g√ľgyi probl√©m√°val k√ľzd√Ķ lak√≥kat l√°tnak el. A szoci√°lis munka egyik f√Ķ c√©lja, hogy m√°r egy biztosabb tart√≥sabb ell√°t√°si rendszerbe juttassa az √ľgyfeleiket.

Az int√©zm√©ny munkat√°rsai igyekeznek √ļgy elj√°rni az ell√°tottak gondoz√°sa sor√°n, hogy eg√©szs√©g√ľgyi √°llapotukat folyamatosan figyelemmel k√≠s√©rik. Fontos c√©l az eg√©szs√©g√ľgyi √°llapotukban bek√∂vetkez√Ķ javul√°s el√©r√©se, annak hi√°ny√°ban szinten tart√°sa, az √°llapotrosszabbod√°s k√©sleltet√©se, visszaford√≠thatatlan progn√≥zis eset√©n a lehet√Ķ leghosszabb ideig tart√≥ min√Ķs√©gi √©let biztos√≠t√°sa. Az elhangzottak szerint az int√©zm√©nyekbe leggyakrabban az al√°bbi helyekr√Ķl ker√ľlnek be az ell√°tottak:

• MMSZ 24 E√ú Centrum, • UGSZ (√©szaki – d√©li csoport.), • k√≥rh√°zak

A kerek-asztal besz√©lget√©sen t√©mak√©nt megjelentek a napi neh√©zs√©gek az ell√°t√≥ rendszer hi√°nyoss√°gair√≥l. Saj√°t eset tapasztalatok megoszt√°s√°ra is sor ker√ľlt, valamint annak elj√°r√°si m√≥dj√°nak ki√©rt√©kel√©se is megt√∂rt√©nt. Orvos √©s szoci√°lis munk√°s n√©zeteinek hasonl√≥s√°gai, annak gyakran mark√°ns k√ľl√∂nbs√©geire val√≥ figyelemfelh√≠v√°s is t√∂rt√©nt. √Ėsszess√©g√©ben, hasznos, tanuls√°gos volt a tal√°lkoz√≥, √ļj inform√°ci√≥kkal szolg√°lt. Megismer√©si lehet√Ķs√©get adott arra n√©zve, hogy a Magyar M√°ltai Szeretetszolg√°lat hogy √©p√ľl fel szervezetileg, valamint hogyan mi m√≥don m√Ľk√∂dik. Arra is nagyon j√≥ volt a tal√°lkoz√≥, hogy m√°s int√©zm√©nyben l√©v√Ķ szakemberekkel szem√©lyes tal√°lkoz√°st biztos√≠tson √≠gy egy k√∂zvetlenebb szem√©lyesebb kapcsolat kialak√≠t√°s√°t seg√≠tette el√Ķ, hiszen a mindennapokban gyakran csak telefonon kereszt√ľl tudunk egym√°ssal √©rtekezni. A szem√©lyes ismeret rugalmasabb √©s m√≥dszertanilag gyakorlatiasabb szoci√°lis munk√°ra ad lehet√Ķs√©get.

Nagyon j√≥l kij√∂tt a tal√°lkoz√≥ alkalm√°n az orvosi √©s a szoci√°lis munka szeml√©letm√≥dj√°ban fellelhet√Ķ k√ľl√∂nbs√©g, ami azt gondoljuk nem gond, s√Ķt valaminek a kezdete is lehet. Ha ilyen √©s hasonl√≥ tal√°lkoz√≥kra megh√≠v√°st kapn√°nak m√°s szakemberek is, akik szint√©n kapcsolatban vannak hajl√©ktalan szem√©lyekkel, pozit√≠v ir√°nyba tol√≥dhatna a professzion√°lis seg√≠t√©s. Azt gondoljuk, hogy egy komplex szakmai megk√∂zel√≠t√©s, probl√©ma felvet√©s, valamint megold√°si lehet√Ķs√©gek ind√≠tj√°k el az igazi professzion√°lis szoci√°lis munk√°t. Mindez hozz√°seg√≠theti a szakm√°t a nagyobb elismer√©shez, hiszen k√ľl√∂nb√∂z√Ķ ter√ľlet n√©zetei ker√ľln√©nek megvitat√°sra egy asztaln√°l.

Budapest, 2015. 03.19. A beszámolót készítették a BMSZKI Szabolcs Krízis részleg szociális munkásai:

Tam√°s Orsolya √©s V√°ri-Heged√Ľs Olga

Szem√©lyes v√©lem√©nyek a r√©sztvev√Ķkt√Ķl:

„Mindenk√©ppen szimpatikus az a hozz√°√°ll√°s, az az al√°zat, amellyel az ott dolgoz√≥k ell√°tj√°k feladatukat. A hajl√©ktalan emberekkel val√≥ foglalkoz√°suk p√©lda√©rt√©k√Ľ, mint ahogy az is, ahogy ezt a t√°rsadalmi probl√©m√°t kezelik, √©s a lehet√Ķs√©geikhez m√©rten megpr√≥b√°lnak seg√≠teni. Nyilv√°nval√≥, hogy a t√°rsadalom perem√©re szorult emberek elfogad√°s√°t, seg√≠t√©s√©t a M√°ltai Szeretetszolg√°lat szellemis√©g√©hez m√©lt√≥ v√©gzik.” - f√Ķ√°pol√≥ „Az E√ľDSzM szervez√©s√©ben r√©szt vettem a MMSz Feszty √ļt √©s Batthy√°ny t√©ri int√©zm√©nyl√°togat√°son, ahol hajl√©ktalan emberekkel foglalkoznak. Mindig izgalmas, amikor olyan emberrel lehet tal√°lkozni, akinek a hangj√°t √©vek √≥ta halljuk, s v√©gre l√°thatjuk az arc√°t. Tov√°bb√° az is fontos, hogy megismertem a helysz√≠nt, s ak√°r a betegnek, ak√°r az orvosnak el tudom mondani, hogy ott milyen felt√©telekre tud sz√°m√≠tani. Azt gondolom, hogy itt a szeml√©tet kicsit m√°sabb, mint a f√Ķv√°ros hasonl√≥ int√©zm√©nyeiben. A c√©l, hogy a beteg megfelel√Ķ ell√°t√°st kapjon, az egys√©ges. A l√°tottak √©s az elmondottak alapj√°n f√Ķ ir√°nyvonaluk, amit k√∂vetkezetesen tartanak, az emberek oly m√≥don t√∂rt√©n√Ķ seg√≠t√©se, hogy meg tudjanak √°llni a saj√°t l√°bukon, √∂nmaguk ell√°t√°s√°ra k√©pesek legyenek. Emiatt hosszabb id√Ķ t√∂ltenek ezen int√©zm√©nyekben, de nagyobb es√©lyt kapnak az √©letmin√Ķs√©g jav√≠t√°s√°ra. Mindehhez term√©szetesen az egy√©n szempontjai, hozz√°√°ll√°sa, eg√©szs√©gi √°llapota meghat√°roz√≥.” - k√≥rh√°zi szoci√°lis munk√°s

LetŲlthetű anyagok