E‹DSZM

 

Szakmai Teázók

2016. 09. 27. Ny√≠r√Ķ Gyula K√≥rh√°z Te√°z√≥ja

 2016. 09. 27. Ny√≠r√Ķ Gyula K√≥rh√°z Te√°z√≥jaKedves r√©sztvev√Ķk, kedves egyes√ľleti tagjaink, kedves olvas√≥k!

√Ėr√∂mmel adom h√≠r√ľl, hogy K√∂z√©pmagyarorsz√°gi r√©gi√≥nk Te√°z√≥j√°n meglep√Ķen sokan vett√ľnk r√©szt – szerencs√©s szervez√©s volt tal√°n, hogy a ny√≠lt eln√∂ks√©gi ut√°n kezd√Ķd√Ķen tal√°lkoztunk – √≠gy orsz√°gosra siker√ľlt. Benk√Ķ-R√≥nasz√©ki Szandra, a vezet√Ķ szoci√°lis munk√°s gondoskodott az igen finom - tea, pog√°csa √©s √°sv√°nyv√≠z – ell√°t√°sr√≥l.

H√°zigazd√°ink nyolcan - pszichi√°triai oszt√°lyok, gondoz√≥, T√ĀMASZ ambulancia, belgy√≥gy√°szat, kr√≥nikus belgy√≥gy√°szat, mi vend√©gek huszonketten - Szent J√°nos, BIK, Kor√°nyi, Szent Istv√°n (L√°szl√≥ √©s Mer√©nyi), Uzsoki, P√©terfy, GOKI, SE Maternity, Kistarcsa, V√°c, Duna√ļjv√°ros, Sopron, Si√≥fok, Honv√©d (Bp. √©s H√©v√≠z) K√≥rh√°zakb√≥l, k√∂zt√ľk eln√∂ks√©gi tagok – √ľlt√ľnk k√∂rben a K√≥rh√°z k√∂nyvt√°r√°ban.

Hossz√ļ, „ventil√°l√≥ mentes” sz√ľnet el√Ķzte meg e Te√°z√≥t, √≠gy meglehet√Ķsen neh√©z feladat volt mederben tartani az egym√°st v√°lt√≥ gondolatokat, t√∂rekedve, hogy els√Ķsorban vend√©gl√°t√≥inkat hallhassuk.

A tov√°bbiakban Szab√≥ Gy√∂rgyi - BIK, ment√°lhigi√©n√©s hallgat√≥ – besz√°mol√≥j√°t, olvashatjuk, hogyan, l√°tta √Ķ, a k√ľls√∂s szupervizor f√ľl√©n-szem√©n-sz√≠v√©n kereszt√ľl.

„A tal√°lkoz√≥n elhangzottakat h√°rom csoportba osztan√°m. Az els√Ķ, a vend√©gl√°t√≥ink bemutatkoz√°sa, az int√©zm√©nyben foly√≥ pszichi√°triai ell√°t√°s, szakmai munka r√∂vid ismertet√©se. A m√°sodik, a szoci√°lis munka mindennapi neh√©zs√©gei. A harmadik pedig, hogy az √©v elej√©t√Ķl √°talakult csal√°d √©s gyermekj√≥l√©ti k√∂zpontok el√©gtelen m√Ľk√∂d√©se mennyire g√°tolja az √©rdemi szoci√°lis munk√°t.

1. A k√≥rh√°zban a pszich√©s betegek √°pol√°sa ambul√°ns √©s fekv√Ķbeteg ell√°t√°s form√°j√°ban t√∂rt√©nik. H√°rom oszt√°ly, az I, II, III. pszichi√°triai oszt√°ly v√©gzi a ter√ľleti alap√ļ fekv√Ķbeteg ell√°t√°st, √∂sszesen mintegy 158 √°ggyal. Mindegyik oszt√°lyon 1-1, egy hely√ľtt 2 szoci√°lis munk√°s l√°tja el a feladatokat. Egy √©ve adt√°k √°t a K√∂zponti Pszichi√°tria - Betegfelv√©teli R√©szleget √©s Szubintenz√≠v R√©szleget. A betegfelv√©telin 8 √°gy √°ll rendelkez√©sre, ahol 24 √≥r√°s megfigyel√©st biztos√≠thatnak √©s ha sz√ľks√©ges, akkor tov√°bb k√ľldik a beteget a pszichi√°triai oszt√°lyokra, a gerontopszichi√°triai vagy a szubintenz√≠v r√©szlegre. A szubintenz√≠ven 20 √°gyon folyamatosan megfigyelve v√©gzik a beteg √°llapot√°t figyelembe vev√Ķ, sz√ľks√©g eset√©n gy√≥gyszeres kezel√©ssel kieg√©sz√≠tett ter√°pi√°s munk√°t. A gerontopszichi√°triai r√©szlegen demens betegek megfigyel√©s√©re van lehet√Ķs√©g. Folyamatos tel√≠tetts√©g jellemzi az oszt√°lyokat. Az addiktol√≥giai oszt√°ly az eg√©sz orsz√°g ter√ľlet√©r√Ķl fogad betegeket, de mivel magas k√ľsz√∂b√Ľ int√©zet, ez√©rt csak a m√°r elvon√°son √°tesett, szert nem haszn√°l√≥, a gy√≥gyul√°s mellett elk√∂telez√Ķd√∂tt, motiv√°lt betegekkel foglalkoznak. Az ell√°t√°s f√≥kusz√°ban a ter√°pia, a k√ľl√∂nb√∂z√Ķ csoportfoglalkoz√°sok √°llnak. Fontosak m√°s szoci√°lis int√©zm√©nyekkel fenn√°ll√≥ kapcsolatok az ut√≥gondoz√°s, a rehabilit√°ci√≥ra k√ľld√©s, k√©s√Ķbbi elhelyez√©s miatt. A kr√≥nikus belgy√≥gy√°szati oszt√°lyon napi t√©r√≠t√©si d√≠j ellen√©ben 3 h√≥napos ell√°t√°st biztos√≠tanak els√Ķsorban id√Ķs, tov√°bbi elhelyez√©sre v√°r√≥ betegeknek.

Ambul√°ns ell√°t√°st v√©gz√Ķ r√©szlegek a Drogbeteg Gondoz√≥ √©s Prevenci√≥s K√∂zpont, illetve a T√°masz Gondoz√≥. Mindk√©t int√©zet orsz√°gos ell√°t√°si ter√ľlet√Ľ. A drogambulancia f√Ķ profilja a drogf√ľgg√Ķs√©g ter√°pi√°s √©s gy√≥gyszeres kezel√©se egy√©nileg vagy csoportban √©s a megel√Ķz√©s. Magas szint√Ľ ell√°t√°si forma. 18 √©v alattiak is benne vannak a kliensk√∂rben, mert kiskor√ļaknak nincs ell√°t√≥ hely haz√°nkban. Alkalmi drogfogyaszt√≥k eset√©ben elterel√©ssel is foglalkoznak. A T√°masz Gondoz√≥ban el√Ķ √©s ut√≥gondoz√°s folyik. Mindenfajta f√ľgg√Ķs√©ggel fordulhatnak hozz√°juk kliensek. A gondoz√°sba v√©tel felt√©tele 3 rendezett megjelen√©s. Az alkohol, gy√≥gyszer, drogf√ľgg√Ķ, szenved√©lybetegek ell√°t√°sa egy√©ni √©s csoportos form√°ban, els√Ķsorban ter√°pi√°s lehet√Ķs√©gek alkalmaz√°s√°val folyik. A gondoz√≥ munkat√°rsai k√ľls√Ķ helysz√≠nekre is kimennek, pszichi√°triai rendel√©st v√©gezve √©s az ehhez kapcsol√≥d√≥ szoci√°lis munk√°t biztos√≠tva. Alap√≠tv√°nyokkal, egyes√ľletekkel, egyh√°zakkal √°llnak kapcsolatban, el√Ķseg√≠tve a vesz√©lyeztetetts√©g felm√©r√©s√©t, es√©lyt adva a korai beavatkoz√°sra.

2. A szoci√°lis munka kritikus ter√ľletek√©nt hangs√ļlyosan megjelent a hajl√©ktalans√°g probl√©mak√∂re. Az elhelyez√©s neh√©zs√©gei, a szem√©lyazonos√≠t√°s buktat√≥i. Egy m√°sik jelent√Ķs ter√ľlet az id√Ķsell√°t√°s. Egyre gyakrabban el√Ķfordul, hogy s√ļlyos √°llapot√ļ id√Ķs emberek √ľgyeiben kell elj√°rni √©s olyan m√©rt√©k√Ľ elhanyagolts√°g tapasztalhat√≥, mely m√°r a b√ľntet√Ķjog kateg√≥ri√°j√°ba sorolhat√≥. A besz√©lget√©sb√Ķl kider√ľlt, hogy nagyon fontos egy eset megold√°sa sor√°n, hogy kinek, milyen a szakmai kapcsolatrendszere. A k√ľl√∂nb√∂z√Ķ ter√ľleteken dolgoz√≥ koll√©g√°kkal kialak√≠tott j√≥ szem√©lyes kapcsolatok nagym√©rt√©kben seg√≠thetik a munk√°t, hamarabb sz√ľletik megold√°s az esetekben.

Az esetek dokument√°l√°sa, pontos adminisztr√°ci√≥ja kiemelked√Ķ jelent√Ķs√©g√Ľ az √ľgyek kapcs√°n. Nincs egys√©ges ir√°nyvonal, a k√ľl√∂nb√∂z√Ķ int√©zm√©nyekben dolgoz√≥ koll√©g√°k maguk dolgozz√°k ki a saj√°t rendszer√ľkkel illeszked√Ķ adminisztr√°ci√≥t, ami neh√©zs√©get is okoz. A gyermekv√©delmi √ľgyekben kiemelked√Ķ jelent√Ķs√©g√Ľ a pontos dokument√°l√°s.

Egy tov√°bbi fontos pont a szoci√°lis munk√°ban, hogy a jelz√©sek egy-egy esetr√Ķl honnan √©rkeznek koll√©g√°inkhoz. N√©h√°ny oszt√°lyr√≥l csak k√©s√Ķn jut el a megfelel√Ķ helyre a jelz√©s, ami k√©sleltetheti az √ľgyint√©z√©st. J√≥ volna egy olyan egys√©ges rendszer, amiben a szoci√°lis munk√°s is naprak√©szen l√°tn√° a k√≥rh√°zba beker√ľl√Ķ beteg √°llapotv√°ltoz√°s√°t, sz√ľks√©gleteit, hogy id√Ķben √©s hat√©konyan tudjon beavatkozni a folyamatba.

3. A besz√©lget√©s utols√≥ harmad√°ban a csal√°d √©s gyermekj√≥l√©ti k√∂zpontok √°talakul√°sa, a t√∂rv√©nyi v√°ltoz√°sok ker√ľltek a f√≥kuszba. Az √°talakul√≥ rendszer kidolgozatlans√°ga, a feladatok, kompetenci√°k tiszt√°zatlans√°ga a tapasztalatok szerint j√≥val megny√ļjtja √©s nehez√≠ti az esetek int√©z√©s√©t. A koll√©g√°k kreativit√°sa √©s embers√©ge tetten √©rhet√Ķ azokban az esetekben, amikor nincs id√Ķ kiv√°rni a hivatalos √ļt lehet√Ķs√©geit.

Ment√°lhigi√©n√©s hallgat√≥k√©nt azt l√°ttam, hogy nagy sz√ľks√©g van az ilyen tal√°lkoz√≥kra. Nem tudom, hogy milyen gyakoris√°ggal van lehet√Ķs√©g az egy√ľtt gondolkod√°sra, tapasztalatcser√©re √©s a szakmai ventil√°l√°sra, de az alkalom dinamik√°j√°b√≥l l√°tszott, hogy nagyon sok a kimondani val√≥ neh√©zs√©g √©s sok helyen nagyon egyed√ľl van a szoci√°lis munk√°s. A megsz√≥lal√°sokb√≥l kihallatszott egyfajta sz√©lmalomharc a rendszer hib√°i miatt. Ahogy Veronika utalt egy gondolattal a koll√©g√°kat naponta √©rint√Ķ √©s kih√≠v√°s el√© √°ll√≠t√≥ sz√©ls√Ķs√©ges esetekre, amik pszich√©sen rendk√≠v√ľl megterhel√Ķk, azon gondolkodtam, hogy annak is t√©m√°nak kellene lenni egy ilyen esem√©nyen, hogy a seg√≠t√Ķnek vajon ki seg√≠t. Van-e lehet√Ķs√©ge, eszk√∂zei, hogy id√Ķr√Ķl id√Ķre letegye, kimondja, ha sz√ľks√©ges szuperv√≠zi√≥ba vigye azt, amivel tal√°lkozik. Adott-e, fontos-e ez, ennek megszervez√©se egy adott int√©zm√©nyen bel√ľl. De int√©zm√©nyek munkat√°rsai k√∂z√∂tt is, ahogy itt is sz√©pen el√Ķj√∂tt, m√©g ha konkr√©t seg√≠ts√©g nincs is, de az ott van, hogy nem vagyunk egyed√ľl, meg tudjuk osztani a neh√©zs√©get √©s √∂sszefogva egym√°st er√Ķs√≠tj√ľk. Ebben a nem vagyok egyed√ľl √©rz√©sben megsz√ľlethet annak a hite, hogy egy√ľtt v√°ltoztatni, hatni is k√©pesek vagyunk egy-egy dologban.”

Akik m√©g ottmaradtunk, megl√°togattuk a leg√ļjabb, 4 modern √©p√ľletet √©s a nyugalmat √°raszt√≥ „Kast√©lyt”, ahol Szandra r√©gi-r√©gi √ľgyfeleit ismerhett√ľk meg, - mint „csal√°dtagok” - mosolyogva k√∂sz√∂ntve egym√°st.

H√°zigazd√°inkkal egy√ľtt magam is azt gondolom, ez a tal√°lkoz√≥ kezdete lehet egy folytat√°sos ventil√°l√≥, majd pedig alkot√≥ sorozatnak. Aj√°nd√©knak √©lhett√ľk meg egym√°st a k√∂z√∂s sikerek √©s neh√©zs√©gek megoszt√°s√°ban, noha ifj√ļ, valamint szerencs√©sebb helyzetben l√©v√Ķ koll√©g√°ink d√∂bbenete is √©rezhet√Ķ volt a m√©rleg nehezebb serpeny√Ķj√©t nyom√≥ kritik√°k hallat√°n. Elek J√°nos jelezte, hogy megh√≠vhatn√°nk legk√∂zelebb Dr. F√≥rizs √Čva f√Ķorvosn√Ķt (kor√°bban T√°masz Gondoz√≥ K√Ķb√°nya, Liget t√©r) √©s m√°s orvos koll√©g√°t is. Bennem pedig Dr. P√°lv√∂lgyi Gabriella f√Ķorvosn√Ķ (BMSZKI), szem√©lye jelent meg e sorok √≠r√°sakor a „K√∂z√∂s nyelv√ľnk az EG√ČSZ-s√©g” c. konferenci√°nk (2012.) egyik jeles el√Ķad√≥jak√©nt. Besz√©lt a „medico/szoci√°lis, vagy szocio/medicin√°lis” szeml√©let√©r√Ķl: „Hiszen annak, aki megrokkan eg√©szs√©g√©ben, az elker√ľlhetetlen√ľl megrokkan szoci√°lis helyzet√©ben, illetve ez ford√≠tva is igaz, aki szoci√°lis kih√≠v√°sokkal k√ľzd, az el√Ķbb ut√≥bb eg√©szs√©g√ľgyi probl√©m√°kkal is szembe tal√°lja mag√°t.”

Rajtunk, rajtatok m√ļlik, a j√∂v√Ķben kiket h√≠vunk, hova megy√ľnk, mire sz√°njuk magunkat. Ha reag√°ltok e besz√°mol√≥ra, kedv√ľnk lend√ľl. Ha valamit megfogalmazunk, m√°r megragadhatjuk, tudunk vele tov√°bb dolgozni.

Budapest, 2016. 09..27.

Z√∂ld Veronika, E√úDSZM K√∂z√©pmagyarorsz√°gi R√©gi√≥ felel√Ķse, a Te√°z√≥k szervez√Ķje √©s Szab√≥ Gy√∂rgyi - BIK, ment√°lhigi√©n√©s hallgat√≥