E‹DSZM

 

Szakmai Teázók

A Szociális Ventilláló Teázóról

A Szoci√°lis Ventill√°l√≥ Te√°z√≥r√≥lKedves Koll√©ga! Az Eg√©szs√©g√ľgyben Dolgoz√≥ Szoci√°lis Munk√°sok Orsz√°gos Egyes√ľlete egy√ľttm√Ľk√∂d√©sben a P√©terfy S√°ndor utcai K√≥rh√°z Baleseti K√∂zpontj√°val ez√ļton szeretettel megh√≠vja √Ėnt √©s kedves munkat√°rsait egy cs√©sze te√°ra √©s k√∂z√∂s besz√©lget√©sre, ismerked√©sre. Az aktu√°lis programot a jobb oldali men√ľb√Ķl lehet let√∂lteni.

Az indul√°s:

Hajdan voltak SzocKaf√©-k az RS-ben, majd a 3SZ-ben. N√©h√°nyra elmentem, mert nem volt m√°s „tov√°bbk√©pz√©si”, kapcsolati h√°l√≥ lehet√Ķs√©gem, amelyet munkaad√≥mmal k√∂nny√Ľszerrel megval√≥s√≠thattam volna. A SzocKaf√©-k szervez√Ķje Gosztonyi G√©za gondolata, hogy a sport√°gak k√∂z√ľl, ha v√°laszthatn√°nk, az √∂ttus√°hoz hasonl√≠thatna a szoci√°lis munk√°t. Az eg√©szs√©g√ľgyben v√©gzett szoci√°lis munka - szerintem - a „hattus√°hoz” hasonl√≠t!

Zsenge egyes√ľlet√ľnk eln√∂ks√©g√©nek halv√°ny s√≥hajt√°saimat k√ľldtem: „Milyen j√≥, hogy vagyunk!” Sajnos nem lehettem az alakul√≥, alak√≠t√≥ tagok k√∂z√∂tt. A m√°sodik k√∂zgy√Ľl√©s d√∂bbentett r√°, hogy az E√ľDSzM nem egy √∂nj√°r√≥ szervezet. Amit vet√ľnk, azt aratjuk. Mit is tehetek szer√©ny adotts√°gaimmal, hogy v√°gyam szerint √©letteliv√© v√°lj√©k az egyes√ľlet? Mi hi√°nyzik nekem? M√©g mindig kakukktoj√°s vagyunk az eg√©szs√©g√ľgyben? - ha hagyjuk.

Ez√©rt sz√ľletett a Te√°z√≥k gondolata: Ismerj√ľk meg egym√°st, nem csak telefon, fax v√©gr√Ķl √©s vill√°mlev√©l √ļtj√°n. A kapcsolatokkal dolgozunk, teh√°t k√ľl√∂n√∂sen fontos, hogy egym√°st, valamint a szakmai, munk√°ltat√≥i adotts√°gainkat √©s k√ľl√∂nb√∂z√Ķs√©geinket megismerj√ľk: Havonta egyszer tal√°lkozunk a Baleseti K√∂nyvt√°rban, a munkaid√Ķ 3/4 r√©sz√©n t√ļljutva, (a mag√°nid√Ķnkb√Ķl egy kicsit csippentve) 15h-t√≥l 16.30h-ig a szakmaibb, majd 18h-ig tart a ventill√°l√≥s, cseveg√Ķs r√©sze. 

Teázóinkról:

2011. janu√°rban igen nagy hat√°ssal ind√≠totta √ļtj√°ra Te√°z√≥inkat a Gyermek-Traumatol√≥giai Oszt√°lyunk vezet√Ķje, Dr. Kassai Tam√°s f√Ķorvos √ļr a „Gyermekb√°ntalmaz√°s, kiskor√ļ vesz√©lyeztet√©se” c√≠mmel, amelyet neh√©z lesz fel√ľlm√ļlni.

A m√°sodik te√°z√≥ a „B√°ntalmazott √©s tragikus balesetben megs√©r√ľlt gyermekek lelki √°pol√°sa” c√≠mmel (egy √°pol√≥ koll√©g√°m el√Ķad√°s√°val) folytat√≥dott. Int√©zet√ľnk f√∂ldrajzi hely√©b√Ķl ad√≥d√≥an a VII. √©s VIII. ker√ľleti Gyermekj√≥l√©ti Szolg√°latok, valamint a Jegyz√Ķi Gy√°mhat√≥s√°gok √©s Gy√°mhivatalok vezet√Ķit h√≠vtuk meg. 

A negyedik te√°z√≥n a P√©terfy K√≥rh√°z √Āpol√°si Menedzsmentj√©t l√°ttuk vend√©g√ľl egy „Kerekasztal besz√©lget√©s”-re. Koll√©g√°im r√©sz√©r√Ķl igen nyitott r√©szv√©telt tapasztaltunk. Az √°pol√°si igazgat√≥ asszony √ļj tal√°lkoz√°st k√©rt, amelyet f√©l √©v m√ļlva val√≥s√≠tunk meg, konkr√©t esetekkel b√Ķv√≠tve. 

A hatodikon a sz√©kesfeh√©rv√°ri Tranzit Addiktol√≥giai Szolg√°lat √©s a Baptista Szeretetszolg√°lat Utcafront Mened√©k Szolg√°lat munkat√°rsaival besz√©lgett√ľnk, valamint a Menhelyt√Ķl VenczelJulival (Neki sokat k√∂sz√∂nhet√ľnk, hiszen vele 6 alkalmon √°t „A hajl√©ktalan emberek k√≥rh√°zi ell√°t√°s√°nak protokollj√°”-n f√°radoztunk.) 

A k√∂zb√ľls√Ķ Te√°z√≥kon „magunkban”, egym√°s munk√°j√°nak megismer√©s√©ben m√©ly√ľlt√ľnk el. A r√©sztvev√Ķk meglehet√Ķsen fluktu√°l√≥ sz√°m√°t tekintve ugyan nem c√©l, hogy mindig, mindenki jelen legyen, azonban a „folyamatos el√Ķrehalad√°st” lass√≠tja.

Tov√°bbi √∂tletad√≥ t√©mak√∂r√∂k a te√°z√≥kra – term√©szetesen a k√∂r b√Ķv√≠thet√Ķ:

  • Id√Ķ a mag√°n√©letre – id√Ķ a szakmai munk√°ra (= munkaid√Ķ-beoszt√°s)
  • Etikai K√≥dex a k√≥rh√°zi szoci√°lis munk√°ban
  • √ĀNTSZ lak√°s-fert√Ķtlen√≠t√©s (√∂nkorm√°nyzati/saj√°t tulajdon√ļ lak√°s)
  • Gondnoks√°g al√° helyez√©s
  • „M√©lt√≥s√°ggal”? (Pl.: a beteg nem akar k√≥rh√°zba, otthonba menni, gondoz√≥t fogadni, noha egyed√ľl √©l, √©s nem b√≠rja mag√°t ell√°tni.; orvos k√©ne, hogy l√°ssa, de nem akarja …)
  • Csal√°don bel√ľli er√Ķszak: a t√°vols√°gtart√°s int√©zm√©nye
  • A te√°z√≥t fel tudn√°nk haszn√°lni k√ľl√∂nb√∂z√Ķ rendezv√©nyek el√Ķk√©sz√ľleteire

A te√°z√°sok arra is j√≥k lenn√©nek, hogy √°tbesz√©lj√ľk, kinek-mire van szabad kapacit√°sa, r√°termetts√©ge, ideje, lehet√Ķs√©ge, kapcsolatai, k√©pess√©ge, j√°rtass√°ga, hogy ut√°naj√°rjon, v√©ghez vigye, befejezze, archiv√°lja, figyelje, sz√°mon tartsa, b√≠ztassa, megszerkessze, sokszoros√≠tsa, nyomon k√∂vesse …

Majd elfelejtem: mindek√∂zben √∂nkiszolg√°l√≥ m√≥don j√°zmin, z√∂ld, gy√ľm√∂lcs te√°t h√∂rp√∂l√ľnk.

Ami a Ventillálásunkat illeti, minden ötletnek szívesen állok elébe!

Az aktu√°lis megh√≠v√≥ a jobb oldalon let√∂lthet√Ķ.

Zöld Veronika

LetŲlthetű anyagok