E‹DSZM

 

Szakmai Teázók

2011. 12. 01. Beszámoló a BMSZKI-ban töltött Teázóról

 2011. 12. 01. Besz√°mol√≥ a BMSZKI-ban t√∂lt√∂tt Te√°z√≥r√≥l 2011. december 1. - Ezen a viszonylag enyhe t√©li napon a BMSZKI D√≥zsa Gy√∂rgy √ļton l√©v√Ķ int√©zm√©ny√©nek √©let√©be nyerhett√ľnk betekint√©st. (Horv√°th Gy√∂ngyi besz√°mol√≥ja)

√Ėtv√∂s √Čva szoci√°lis munk√°s m√°r v√°rt minket az el√Ķt√©rben √©s elkalauzolt a b√ľf√©be, ahol tea, k√°v√© √©s nem utols√≥ sorban m√©g meleg pog√°csa is v√°rt minket. Vend√©gl√°t√°suk √©s kedvess√©g√ľk ottl√©t√ľnk alatt v√©gig √©rezhet√Ķ volt √©s k√∂sz√∂net illeti ez√©rt mindny√°jukat. 

R√∂vid ismerked√©s, n√©mi besz√©lget√©s, te√°z√°s √©s a t√∂bbiek bev√°r√°sa ut√°n egy r√∂vid t√°j√©koztat√≥t kaptunk a tov√°bbiakr√≥l. Bemutatj√°k az int√©zm√©nyt: Felv√©telt El√Ķk√©sz√≠t√Ķ Csoportot, √Āll√°skeres√Ķ Klubot, v√©g√ľl a Kr√≠zis oszt√°lyt √©s a L√°badoz√≥t. Ezut√°n visszat√©r√ľnk a terembe, ahol megvitathatjuk a minket √©rint√Ķ probl√©m√°kat √©s a dolgoz√≥k pr√≥b√°lj√°k megv√°laszolni k√©rd√©seinket.

Felv√©telt el√Ķk√©sz√≠t√Ķ csoport: 

Itt jelennek meg a kliensek els√Ķk√©nt, itt k√©relmeznek a BMSZKI int√©zm√©nyeibe felv√©telt, itt regisztr√°lj√°k magukat √©s havonta meger√Ķs√≠tik k√©relm√ľket.

√Āll√°skeres√Ķ Klub: 

Egy r√∂vid l√©pcs√Ķsor vezetett lefel√© √©s egy terembe √©rt√ľnk, ahol, mint k√©s√Ķbb kider√ľlt hajl√©k n√©lk√ľl √©l√Ķ emberek, sz√≠vess√©gi lak√°shaszn√°l√≥k, illetve egyedi elb√≠r√°l√°s alapj√°n kr√≠zishelyzetben l√©v√Ķ alb√©rl√Ķk is alkotj√°k az √ľgyfeleket. Sz√°m√≠t√≥g√©pek √©s telefonok √°llnak rendelkez√©sre munkakeres√©shez, amiben a munkat√°rsak ig√©ny szerint seg√≠tenek. Egy nagy falit√°bl√°n az √©pp aktu√°lis, √ľgyfelek ig√©nyeinek megfelel√Ķ √°ll√°shirdet√©sek sorakoznak kit√Ľzve, ez√°ltal is seg√≠tve az √°ll√°skeres√Ķk munk√°j√°t. 

Vezet√Ķje r√∂viden t√°j√©koztatott munk√°jukr√≥l, miszerint 24 fajta szolg√°ltat√°st ny√ļjtanak a munkahely keres√©s√©t√Ķl a munk√°ba √°ll√°sig t√°mogatj√°k klienseiket. Az elm√ļlt hat √©v alatt t√∂bb mint ezer munkaszerz√Ķd√©shez tudt√°k hozz√°seg√≠teni a hozz√°juk fordul√≥kat √©s t√∂bb c√©ggel is kit√Ľn√Ķ kapcsolatot √©p√≠tettek ki, mint p√©ld√°ul a F√Ķv√°rosi Csatorn√°z√°si M√Ľvekkel vagy a F√Ķkerttel, illetve a Varga Pap√≠rral. K√©rd√©sekre v√°laszolva elmondt√°k, hogy a szolg√°ltat√°st ig√©nybe vev√Ķ n√Ķk ar√°nya a f√©rfiak√©hoz k√©pest 25:75, valamint √Ķk igazolni tudj√°k a Munka√ľgyi K√∂zpont fel√© az √°ll√°skeres√©st, √©s szoci√°lis int√©zm√©nyk√©nt a sz√ľks√©ges pap√≠rok beszerz√©s√©ben is seg√≠tenek, ami t√©r√≠t√©smentes szolg√°ltat√°s. Sz√°ll√°skeres√©sben a Felv√©telt El√Ķk√©sz√≠t√Ķ Csoporton kereszt√ľl seg√≠tenek, t√°mogatva a hozz√°juk fordul√≥kat.

Krízisosztály:

Nagyon hamar nyilv√°nval√≥v√° v√°lt, hogy ha egy szem√©ly nem csak hajl√©ktalan, de beteg is, vagy ford√≠tva, nem csak beteg, de hajl√©ktalan is, akkor igen neh√©z √©lethelyzetben van, amire jogos a „kr√≠zis” jelz√Ķ haszn√°lata. Ezek az oszt√°lyok (f√∂ldszint, f√©lemelet, emelet), l√©trej√∂tt√ľkkor az int√©zm√©nyi rendszerben tal√°lhat√≥ hajl√©ktalanok eg√©szs√©g√ľgyi probl√©m√°it pr√≥b√°lt√°k kezelni. Ahogy k√©s√Ķbb t√°j√©koztatott P√°lv√∂lgyi Gabriella doktorn√Ķ a k√≥rh√°zi betegek fogad√°sa egy plusz, ami √°ltal√°ban betegcser√©vel, orvosi egyeztet√©s √ļtj√°n t√∂rt√©nik. Ugyanis fontos, hogy t√°j√©koztat√°st kapjon a beteg eg√©szs√©g√ľgyi √°llapot√°r√≥l. Maga az oszt√°ly k√©t folyos√≥nyi k√≥rteremet jelent √©s hozz√° tartozik egy alagsori blokk is. A f√∂ldszinti √©s a f√©lemeleti k√≥rtermek nem igaz√°n k√ľl√∂nb√∂znek a hagyom√°nyos k√≥rh√°zi k√≥rtermekt√Ķl, viszont az emeleti 22 √°gy a sz√°ll√≥ eredeti strukt√ļr√°j√°t meg√Ķrz√Ķ egy√°gyas f√ľlk√©kben van, a n√©mi f√ľggetlens√©gre, mag√°nyra v√°gy√≥ betegek igen nagy √∂r√∂m√©re. Minden ajt√≥n ott √°ll a beteg neve.  A f√∂ldszinti r√©szen m√°r nincs onkol√≥giai r√©szleg, nem tudj√°k megoldani a haldokl√≥ betegek elk√ľl√∂n√≠t√©st, viszont van az els√Ķ k√≥rteremben egy elk√ľl√∂n√≠tett r√©sz, ahol k√©t beteget tudnak elhelyezni. Egyre gyakrabban vannak olyan betegek, akiknek az √©let v√©gess√©g√©vel, a k√∂zeli hal√°llal kell szemben√©zni. √Ātt√©tes tumoros betegeknek a „Kr√≠zis” olyan hely, ahol rem√©nyt, vigaszt kapnak √©let√ľk legnehezebb, v√©gs√Ķ szakasz√°ban. Ilyenkor √ļj c√©lokat, terveket kell keresni. Ha a gy√≥gyul√°s m√°r nem rem√©lhet√Ķ, akkor a rem√©ny t√°rgya a szenved√©s elker√ľl√©se, a hat√©kony f√°jdalomcsillap√≠t√°s, az emberi √©let befejez√©s√©hez a m√©lt√≥s√°g, az elk√≠s√©r√©s biztos√≠t√°sa lehet.

A n√Ķi √°gyak sz√°ma itt is t√ľkr√∂zi a fent eml√≠tett ar√°nyt (20-30%), akiket k√ľl√∂n k√≥rteremben helyeznek el. Minden k√≥rteremhez tartozik mosd√≥, mell√©khelyis√©g. Emeletenk√©nt term√©szetesen orvosi szoba √©s k√∂t√∂z√Ķ helyis√©g is van. A folyos√≥ v√©g√©n jobb oldalt egy l√©pcs√Ķsor vezet felfel√©, ahol a m√°r j√°r√≥k√©pes betegeknek van k√©t szob√°ja, innen az √©tkez√©skor le kell menni a f√©lemeleti k√≥rtermek el√Ķtt √°ll√≥ asztalokhoz √©tkezni. A f√∂ldszinten kit√°lalj√°k a betegeknek a szob√°ban az √©telt, ahogy az emeleten is a z√°rhat√≥ szob√°kban biztos√≠tanak √©tkez√©st. Az emeleti r√©szen a folyos√≥ bal oldal√°n tal√°lhat√≥k azok a betegek, akik a gy√≥gyul√°s √ļtj√°ra l√©ptek, √∂nell√°t√≥ak, de m√©g t√°mogat√°st ig√©nyelnek, a m√°sik oldalon az √°tmeneti sz√°ll√≥ r√©sze tal√°lhat√≥ ahol 9600 forint a havi t√©r√≠t√©si d√≠j, amit egy √©vig vehetnek ig√©nybe.

√Ėsszesen 30 kr√≥nikus belgy√≥gy√°szati √©s 43 √°pol√°si √°gy van (ebb√Ķl 52 f√©rfi, 21 n√Ķi), amelyen √©vente √°tlag 400 beteg fordul meg. Kett√Ķ, √∂sszesen hatezres forgalm√ļ, ter√ľleti ell√°t√°si k√∂telezetts√©g n√©lk√ľli hajl√©ktalan h√°ziorvosi rendel√Ķ van. A team: orvosok, n√Ķv√©rek, 4 szoci√°lis munk√°s, kiseg√≠t√Ķ szem√©lyzet, gondok, seg√©dn√Ķv√©r, gy√≥gytorn√°sz, betegir√°ny√≠t√≥, takar√≠t√≥k.

Szoci√°lis jelleg√Ľ feladataik k√∂z√ľl az egyik legnagyobb az √∂nell√°t√°sra k√©ptelen betegek elhelyez√©se. Sz√°mukra az oszt√°ly olyan hely, ahol kiv√°rhatj√°k a v√©gleges szoci√°lis otthoni elhelyez√©st.

Lábadozó:

A pincer√©sz egy hossz√ļ folyos√≥, ahonnan bal oldalt ny√≠lnak a szob√°k, k√ľl√∂n f√©rfiaknak, k√ľl√∂n n√Ķknek, mindegyik k√ľl√∂n f√ľrd√Ķhelyis√©ggel. A folyos√≥ bal oldal√°n k√≥rh√°zi √°gyak sorakoznak, ide ker√ľlnek az olyan betegek, akik valamilyen okn√°l fogva nem ker√ľlhetnek m√©g k√≥rterembe, de valahova le kell √Ķket fektetni. Megjegyzend√Ķ, hogy 15 √°gyat az OEP finansz√≠roz t√©len-ny√°ron. Term√©szetesen enn√©l t√∂bb √°gy van, de ezeket kigazd√°lkodni m√°r saj√°t feladat, amit p√°ly√°zat √ļtj√°n pr√≥b√°lnak rendezni. A folyos√≥ v√©g√©n egy ajt√≥ van, ahol saj√°t l√°bon j√∂nnek be a betegek √©s ezt hossz√ļ l√©pcs√Ķsor „lem√°sz√°sa” √°r√°n lehet k√≠v√ľlr√Ķl el√©rni.

A folyos√≥ v√©g√©n egy szoba, ahol szoci√°lis munk√°s d√∂nt a felv√©telr√Ķl, a mellette l√©v√Ķ helyis√©gben orvosi szoba, ahol a vizsg√°lat, k√∂t√∂z√©s t√∂rt√©nik, √©s sajnos itt tud lepihenni a szakszem√©lyzet is.

A l√°badoz√≥ba val√≥ bejut√°s a h√°ziorvosi rendel√Ķk√∂n kereszt√ľl t√∂rt√©nik, ahol az orvos javasolja a betegnek a l√°badoz√≥ba val√≥ beker√ľl√©st, majd saj√°t l√°b√°n elmegy, vagy nem megy el a l√°badoz√≥ba, lefel√© megteszi a l√©pcs√Ķk√∂n az utat √©s ott tal√°lja mag√°t szembe a szoci√°lis munk√°ssal, aki term√©szetesen m√°s krit√©riumok alapj√°n d√∂nt. Ez azt is jelenti, hogy a t√©li id√Ķszakban forgatni kell a betegeket, mert sokkal s√ļlyosabb, ak√°r kih√Ľl√©ssel j√°r√≥ esetek v√°rakoznak, √≠gy nem kapn√°nak ell√°t√°st rosszabb a √°llapot√ļ betegek. A l√°badoz√≥ l√©trej√∂ttekor az utc√°n tal√°lhat√≥ hajl√©ktalanok ell√°t√°s√°ra szervez√Ķd√∂tt, b√°r ez akkor nem volt egy√©rtelm√Ľ. Igen szigor√ļ krit√©riumoknak kell megfelelni, mint hogy saj√°t l√°bon j√∂jj√∂n a beteg, utc√°r√≥l, legyen h√°ziorvosi aj√°nl√°sa, √©s betegs√©ge ne ig√©nyeljen oszt√°lyos kezel√©st.

Mindegyik r√©szre √©rthet√Ķ: a felszerelts√©g alapszint√Ľ, nincs m√≥d v√©rk√©pet k√©sz√≠ttetni (laborhoz k√ľldik be a levett v√©rt, aminek a sz√°ma maximaliz√°lva van), nincs r√∂ntgen, csak inf√ļzi√≥t tudnak beadni, a sz√ľks√©ges gy√≥gyszerekkel ell√°tni, v√©rcukrot – v√©rnyom√°st m√©rni, injekci√≥t beadni, k√∂t√∂zni, pelenk√°zni. Minden vizsg√°lathoz k√ľls√Ķ seg√≠ts√©get kell k√©rni.

Amikor nyilv√°nval√≥v√° v√°lt, hogy a betegek egy jelent√Ķs r√©tege nem j√∂n be a rendel√Ķbe, megsz√ľletett az √∂tlet: a rendel√Ķt vigy√ľk a hajl√©ktalan betegekhez. A szolg√°lat kiny√ļl az eg√©szs√©g√ľgyi ell√°t√°s mostoha gyermekei ut√°n. Est√©nk√©nt √©jjeli menhelyeket keres fel a mozg√≥ orvosi szolg√°lat egys√©ge, hogy ott helyben ny√ļjtson alapszint√Ľ eg√©szs√©g√ľgyi, orvosi ell√°t√°st.

A j√°r√≥ betegeknek az orvosi rendel√Ķ egy olyan hely, ahol TAJ k√°rtya n√©lk√ľl is fogadj√°k √Ķket, ahol seg√≠ts√©get kaphatnak a gy√≥gyszer kiv√°lt√°s√°hoz is, ha sz√ľks√©ges. Van egy keret, amit p√°ly√°zat √ļtj√°n tudnak gy√≥gyszerre felhaszn√°lni, ez azt jelenti, hogy aki ott kapja a receptet √©s elmegy a megbesz√©lt patik√°ba, ingyen kapja meg a gy√≥gyszert. K√©s√Ķbb a patika kisz√°ml√°zza a Kr√≠zisnek. Itt megjegyezte P√°lv√∂lgyi doktorn√Ķ, hogy a keret nem v√©gtelen, √≠gy √©rdemes odasz√≥lni √©s el√Ķre megbesz√©lni ezt.

Beszélgetés:

A l√°togat√°s ut√°n a besz√©lget√©s tov√°bb folytat√≥dik a teremben √ļjabb te√°kkal a kezekben. Itt csatlakoznak hozz√°nk a k√∂vetkez√Ķ vend√©gek a teljess√©g ig√©nye n√©lk√ľl: Dr. P√°lv√∂lgyi Gabriella f√Ķorvosn√Ķ, Pelle J√≥zsef igazgat√≥ √ļr, Katona Anik√≥ (hozz√° futnak be n√©ha elkeseredett h√≠v√°saink), Leg√©ndi M√≥nika, √Ėtv√∂s √Čva, M√°trav√∂lgyi Judit * (k√≥rh√°zi szoci√°lis munk√°sok), F√∂ldi Bernadett (tegnapig a L√°badoz√≥ vezet√Ķje), Fodor Kl√°ra a f√Ķn√Ķv√©r, √©s Tat√°r Lehel gy√≥gytorn√°sz ...

Tiszt√°ztuk a k√ľl√∂nb√∂z√Ķ r√©szlegek beker√ľl√©si felt√©teleit, valamint a L√°badoz√≥ c√©lj√°t. Kider√ľlt, hogy a r√°nk nyom√°sk√©nt nehezed√Ķ terhek az √Ķ v√°llukon is √©rezhet√Ķk, k√∂z√∂s √ľgy√∂n dolgozunk egy c√©l √©rdek√©ben. Hosszas besz√©lget√©s ut√°n az is sz√≥ba ker√ľlt, hogy itt a kr√≥nikus oszt√°lyok sz√°m√°val is gond van, nem besz√©lve az ottani t√©r√≠t√©si d√≠jakr√≥l, a „helyezz√ľk el most r√∂gt√∂n” problematik√°r√≥l √©s a betegek √°llapot√°r√≥l (√©s ez nemcsak a hajl√©ktalan, hanem egyed√ľl √©l√Ķ, vagy elutas√≠t√≥ csal√°ddal √©l√Ķ betegek eset√©ben is probl√©ma). Felvet√Ķd√∂tt, hogy az OMSZ „nem” sz√°ll√≠t hajl√©ktalan betegeket, a betegsz√°ll√≠t√≥ ann√°l ink√°bb. B√°r mi agg√≥dunk, hogy hogyan jut el √≠gy a beteg a L√°badoz√≥ba, ebben annak is nagy szerepe van, hogy neki fontos-e vagy sem a gy√≥gyul√°s. Ha az orvos √ļgy √≠t√©li a beteg √°llapot√°t, hogy nem kell L√°badoz√≥, elir√°ny√≠tja a fapadra. A L√°badoz√≥ √ļj vezet√Ķje szerint vannak √ľres helyek ott is. Kaptunk egy az El√Ķk√©sz√≠t√Ķ Csoport √°ltal k√©sz√≠tett t√°j√©koztat√≥t √©s kider√ľlt az is, hogy el√Ķgondoz√°st v√©geznek az Alf√∂ldi √©s K√°lv√°ria utcai sz√°ll√≥k a mozg√°skorl√°tozott betegeink r√©sz√©re, aminek le√≠rt√°k ennek pontos menet√©t.

Besz√©lt√ľnk m√©g a j√∂v√Ķr√Ķl, √°lmokr√≥l, esetleges tervekr√Ķl. Hogy mi is nyomozunk a lakc√≠m √©s a hozz√°tartoz√≥k felkutat√°s√°n, hogy n√©ha √∂ssze√ľtk√∂z√ľnk, de ez sajnos az ell√°t√≥rendszer hi√°nyoss√°gaib√≥l fakad√≥ probl√©ma, amit √≠gy nem tudunk megoldani.

Felvetett√ľk, hogy az orvosk√©pz√©sben nem lehetne-e t√°j√©koztatni a leend√Ķ orvosokat szoci√°lis √ľgyeket √©rint√Ķ fontos inform√°ci√≥kr√≥l. Mert jelenleg egy hatodik √©vben felvehet√Ķ kurzus az, ahol besz√©lgetnek (10-12) ilyenekr√Ķl, √°m ez biztos nem elegend√Ķ. P√°lv√∂lgyi doktorn√Ķ aj√°nlotta, hogy egy ilyen anyag √∂ssze√°ll√≠t√°s√°n is gondolkodhatunk.       

 Megjegyz√©s:

* Németh Ibolya a szervezési munkákban igen sokat vállalt, sajnáljuk, hogy nem tudott jelen lenni

Horváth Gyöngyi

F√Ķv√°rosi √Ėnkorm√°nyzat
Bajcsy-Zsilinszky Kórház