E‹DSZM

 

Szakmai Teázók

2013. 09. 17. Teázó a Szabolcs utcában

 2013. 09. 17. Te√°z√≥ a Szabolcs utc√°ban2013. szeptember 17. Ezen a szeles √Ķszi napon j√∂tt√ľnk √∂ssze megint, hogy betekint√©st nyerhess√ľnk a m√°r √°tk√∂lt√∂z√∂tt Budapesti Szoci√°lis K√∂zpont √©s Int√©zm√©nyei (BMSZKI) Eg√©szs√©g√ľgyi Centrum √©let√©be √©s az id√©n komplex√© v√°lt ell√°t√°si form√°kat megismerhess√ľk.

 

A V√°g√°ny utcai bej√°rat fel√Ķl k√∂zel√≠tve meg az int√©zm√©nyt sajnos nem l√°thattuk a volt Orvostov√°bbk√©pz√Ķ Int√©zet hatalmas ter√ľlet√©t √©s megsz√°ml√°lhatatlanul sok √©p√ľlet√©t, amib√Ķl jelenleg ez a 3. sz√°m√ļ hasznosul csup√°n, a t√∂bbit a f√°k gy√°szolj√°k ebben a viharos id√Ķben hajlong√°sukkal. Bel√©pve a kapun t√°bla mutatta a helyes ir√°nyt, elkalauzolva minket a bej√°ratig. Egyik √°ltalam r√©g√≥ta ismert beteg k√∂sz√∂nt r√°m a bej√°ratn√°l, √©pp igyekezett a padok fel√© leveg√Ķzni.

A bej√°ratn√°l a port√°s kedvesen √ļtbaigaz√≠tott √©s egy√ļttal siker√ľlt Pelle J√≥zsef igazgat√≥ √ļrral √∂sszetal√°lkoznom, aki kedvesen invit√°lt a 3. emeleti d√≠szterembe. A teremben m√°r sokan √∂sszegy√Ľlt√ľnk, k√≥rh√°zi szoci√°lis munk√°sok, sokan tagjai az Eg√©szs√©g√ľgyben Dolgoz√≥ Szoci√°lis Munk√°soknak (E√úDSZM), sokan m√©g nem azok, tov√°bb√° sz√©p sz√°mmal elj√∂ttek a koll√©g√°k a F√Ķv√°rosi √Ėnkorm√°nyzat Id√Ķsek Otthonai k√©pviselet√©ben: k√∂zt√ľnk volt Bakonyi L√°szl√≥ igazgat√≥ √ļr a Pesti √ļti id√Ķsek otthona vezet√Ķje √©s a gyulai koll√©g√°k is jelen voltak.

Vend√©gl√°t√≥ink eb√©ddel √©s s√ľtem√©nnyel, valamint k√°v√©val √©s te√°val kedveskedtek nek√ľnk. Fodor Kl√°ra f√Ķn√Ķv√©r k√©sz√≠tette az eb√©det, √Ķ maga szolg√°lta fel √©s emellett m√©g P√°lv√∂lgyi Gabriella doktorn√Ķ, Legendi M√≥nika szoci√°lis munk√°s, L√©n√°rt-Sz√©kely T√ľnde sz√°ll√≥vezet√Ķ kedvess√©ge √©s seg√≠t√Ķk√©szs√©ge tette a vend√©gl√°t√°st felejthetetlenn√© sz√°munkra.

R√∂vid ismerked√©s, te√°z√°s √©s eb√©d ut√°n az el√Ķad√≥ba invit√°ltak minket, a napi programot ismertett√©k vel√ľnk. Bevezet√Ķt tartott nek√ľnk Pelle J√≥zsef igazgat√≥ √ļr, majd P√°lv√∂lgyi Gabriella f√Ķorvosn√Ķ vezetett be minket a Szabolcs utcai int√©zm√©ny rejtelmeibe, v√©gezet√ľl L√©n√°rt-Sz√©kely T√ľnde sz√°ll√≥vezet√Ķ mutatta be az √Ķ√°ltala vezetett, a maga nem√©ben egyed√ľl√°ll√≥ √°tmeneti sz√°ll√°st ny√ļjt√≥ int√©zm√©nyt. Ez ut√°n k√∂rbe vezettek minket, bemutatt√°k az √°pol√°si √©s kr√≥nikus r√©szleget, a l√°badoz√≥t √©s az √°tmeneti sz√°ll√≥t. Ezek ut√°n t√©rt√ľnk vissza √©s tehett√ľnk fel k√©rd√©seket √©s besz√©lhett√ľk √°t az elhangzottakat.

Pelle J√≥zsef igazgat√≥ √ļr bevezet√Ķj√©ben √©rdekes k√©rd√©st feszegetett. Abban a vit√°ban, hogy a hajl√©ktalanoknak kell-e k√ľl√∂n eg√©szs√©g√ľgyi ell√°t√≥rendszer, √Ķ - m√©g a kezdetek kezdet√©n - √ļgy gondolta, hogy mivel a betegs√©g ugyanaz, legyen az ember b√°rmilyen szoci√°lis helyzet√Ľ, √≠gy ennek a megk√ľl√∂nb√∂ztet√©snek nincs √©rtelme. K√ľl√∂n legyen id√Ķsek otthona hajl√©ktalanoknak, k√ľl√∂n √©rtelmi fogyat√©kosoknak, net√°n szenved√©lybetegeknek? Ez szegreg√°ci√≥t jelent. Ez a v√©lem√©nye azonban megv√°ltozott az id√Ķk sor√°n, hiszen egy√©rtelm√Ľ, hogy speci√°lis sz√ľks√©glet√Ľ csoportr√≥l van sz√≥, √©s az ell√°t√°s komplexit√°sa messze t√ļlmutat azon, amit √°ltal√°ban az emberek err√Ķl gondolnak. Az√©rt is szorgalmazt√°k ennek az √©p√ľletnek az √ļjrahasznos√≠t√°s√°t √©s az Eg√©szs√©g√ľgyi Centrum kialak√≠t√°s√°t, hiszen kor√°bbi hely√ľk√∂n a t√°rgyi felt√©telek hi√°nya miatt ideiglenes m√Ľk√∂d√©si enged√©ly√ľk volt csup√°n, √©s ehhez t√°rsulva finansz√≠roz√°suk is bizonytalanabb l√°bakon √°llt.

P√°lv√∂lgyi doktorn√Ķ el√Ķad√°s√°t k√©t r√©szre osztva egyr√©szt bemutatta azt az utat, ami √°ltal „a r√ļt kiskacsa hatty√ļv√° v√°ltozott”.

T√∂rt√©nelmi el√Ķzm√©nyek – √©s a „hatty√ļv√° v√°l√°s” folyamata

A „r√ļt kiskacsa” - jelen eset√ľnkben a volt Orvostov√°bbk√©pz√Ķ Int√©zet 2007-ben z√°rta be kapuit √©s eg√©szen 2013 elej√©ig kellett v√°rnia, hogy „hatty√ļv√°” v√°ltozhasson. Az akkori Orsz√°gos Gy√≥gyint√©zeti K√∂zpontot neves el√Ķzm√©nyek ut√°n z√°rt√°k be: a XIX. sz√°zad v√©g√©n az Izraelita Hitk√∂zs√©g K√∂zk√≥rh√°z√°t √∂sszefog√°ssal √©s adom√°nyokkal siker√ľlt ezen a telken fel√©p√≠ttetni. Ehhez csatlakozott k√©s√Ķbb a Br√≥dy Ad√©l Gyermekk√≥rh√°z, majd pedig Weiss Alice Gyermek√°gyas Otthona. Ezzel egy id√Ķben √©p√ľlt a N√©psz√°ll√≥ (1910), a mai BMSZKI √©p√ľlete, mellyel olyan c√©lt siker√ľlt el√©rni, hogy azok a k√∂zeg√©szs√©g√ľgyi szempontb√≥l kock√°zatos helyeken, √°gyb√©rletekben √©s lak√°sokban √©l√Ķ nincstelenek, akik munk√°t keresve j√∂ttek a f√Ķv√°rosba, √°tk√∂lt√∂zhessenek egyszer√Ľ, de tiszta sz√°ll√°sra, hogy ez√°ltal is cs√∂kkenhessenek az eg√©szs√©g√ľgyi kock√°zatok. A k√≥rh√°zi ter√ľleten l√©v√Ķ R√∂ntgen Oszt√°lyon telep√≠tettek Magyarorsz√°gon el√Ķsz√∂r a XX. sz√°zad elej√©n r√∂ntgen k√©sz√ľl√©ket, √©s 10 √©vvel k√©s√Ķbb itt folyt el√Ķsz√∂r terhestan√°csad√°s, 1930-ban megindulhatott a falak k√∂z√∂tt az els√Ķ Sz√≠vvizsg√°l√≥ Int√©zet. 1956-ban a harcok idej√©n a k√≥rh√°zat alkalmass√° tett√©k a rengeteg sebes√ľlt fogad√°s√°ra √©s tekintet n√©lk√ľl ell√°ttak minden arra r√°szorul√≥t. Mindezen m√ļlt ellen√©re 2007-ben az itt dolgoz√≥ kollekt√≠va pr√≥b√°lta, de nem tudta megakad√°lyozni a sz√≠nvonalas ell√°t√°sokkal b√ľszk√©lked√Ķ int√©zm√©nynek a bez√°r√°s√°t. Az √©p√ľletkomplexum pusztult, √ľresen szinte k√≠s√©rtet j√°rt√°v√° v√°lt, √©s k√∂zel 6 √©v alatt √°llaga emiatt is sokat romlott.  

Sok√°ig volt hangos a sajt√≥, hogy a k√∂rny√©k lakoss√°ga eleinte tiltakozott a hajl√©ktalanell√°t√≥ k√≥rh√°z idetelep√≠t√©se kapcs√°n. Akkoriban emellett m√©g a XIII. ker√ľletben a BMSZKI D√≥zsa Gy√∂rgy √ļti √°tmeneti sz√°ll√°sa k√∂zel√©ben nyitott√°k meg az √öj Jeruzs√°lem Katolikus K√∂z√∂ss√©g L√Ķport√°r utcai 150 f√Ķs √©jjeli mened√©khely√©t √©s nappali meleged√Ķj√©t. A lakosok √°ll√°spontja szerint zavarn√° az ott √©l√Ķket a sok hajl√©ktalan…

A k√∂zvetlen k√∂rny√©ken a XIII. ker√ľlet rend√Ķrkapit√°nys√°ga, illetve a XIX. sz√°zadban a katonas√°g √°ltal haszn√°lt √©lelmiszerrakt√°rak s√°rga √©p√ľlete tal√°lhat√≥. Hab√°r a Szabolcs utca hossz√ļ, ezen szakasza kihalt, √©s maga az √ļjra haszn√°latba vett √©p√ľlet a V√°g√°ny utca fel√Ķl k√∂zel√≠thet√Ķ meg, ahol szemben csak egy sz√≠nesf√©mhullad√©k gy√Ľjt√Ķ tal√°lhat√≥. Hol van teh√°t a lakoss√°g, akiket ez az int√©zm√©ny zavarhatott volna?

A F√Ķv√°rosi K√∂zgy√Ľl√©s ezir√°ny√ļ d√∂nt√©seit megalapozand√≥ a BMSZKI vezet√©se tanulm√°nyt k√©sz√≠tett, mely szerint a 3. sz√°m√ļ √©p√ľlet - ami egykor belgy√≥gy√°szatnak adott otthont, kardiol√≥gia ell√°t√°st ny√ļjtott - alak√≠that√≥ √°t legkevesebb r√°ford√≠t√°ssal, √©s alaposabb fel√ļj√≠t√°son k√≠v√ľl egy√©b r√°ford√≠t√°s nem sz√ľks√©ges ahhoz, hogy az eg√©szs√©g√ľgyi r√©szleg, valamint az id√Ķskor√ļak √°tmeneti sz√°ll√°sa bek√∂lt√∂zhessen. Tekintettel arra, hogy a kor√°bbi telephelyen l√©v√Ķ, erre a c√©lra haszn√°lt ingatlanok nem is voltak alkalmasak a szakmai el√Ķ√≠r√°sok megfelel√Ķ teljes√≠t√©s√©re, viszont ebben az √ļj k√∂rnyezetben az el√Ķ√≠r√°sokat minden tekintetben teljes√≠teni lehetett, megsz√ľletett a d√∂nt√©s az √ļj komplex ell√°t√°s kialak√≠t√°s√°r√≥l √©s bek√∂lt√∂ztet√©s√©r√Ķl.

A fel√ļj√≠t√°s sor√°n ki kellett cser√©lni az √∂sszes vezet√©ket, hisz a haszn√°laton k√≠v√ľliek t√∂nkre- mentek, az ajt√≥k √©s ablakok karbantart√°s hi√°nya miatt erod√°l√≥dtak √©s a sebt√©ben ki√ľr√≠tett k√≥rtermeket is fel kellett √ļj√≠tani, a jelenleg √©rv√©nyes jogszab√°lyok szerint.

BMSZKI Krízis Kórház

Az √ļjranyit√°s sor√°n a BMSZKI h√°ziorvosi szolg√°lata itt is 24 √≥r√°ban √°ll rendelkez√©sre, amelyb√Ķl 8 √≥ra h√°ziorvosi rendel√©s, ut√°na √ľgyeleti ell√°t√°s van, illetve az Orvosi Kr√≠zis K√≥rh√°z 50 f√Ķt tud elhelyezni kr√≥nikus √°gyon, illetve 23 f√Ķt √°pol√°si √°gyakon, az √©p√ľlet m√°sodik (kr√≥nikus) emelet√©n, illetve f√∂ldszintj√©n (√°pol√°si), de orsz√°gos hat√≥k√∂rben. Itt mindenf√©le betegs√©ggel k√ľszk√∂d√Ķ ell√°tottat tal√°lunk, akiket itt a medikoszoci√°lis/szociomedicin√°lis szeml√©letet maguk√©v√° t√©ve l√°tnak el. Beker√ľl√©skor k√©t fontos szempontot vesznek figyelembe, hogy van-e vagy nincs eg√©szs√©g√ľgyi, illetve hogy van-e vagy nincs szoci√°lis katasztr√≥fa. Hiszen annak, aki megrokkan eg√©szs√©g√©ben, az elker√ľlhetetlen√ľl megrokkan szoci√°lis helyzet√©ben, illetve ez ford√≠tva is igaz, aki szoci√°lis kih√≠v√°sokkal k√ľzd, az el√Ķbb ut√≥bb eg√©szs√©g√ľgyi probl√©m√°kkal is szembe tal√°lja mag√°t. Itt lehet√Ķs√©g van szakszer√Ľ √°pol√°sukra, orvosi ell√°t√°sukra nappali, illetve √ľgyeleti rendszerben is, √©s szoci√°lis seg√≠ts√©gny√ļjt√°sra is ek√∂zben. A betegek gy√≥gyszereket √©s kezel√©st kapnak a k√≥rh√°zi r√©szen csak√ļgy, mint a l√°badoz√≥ r√©szen, biztos√≠tott itt a napi 3-szori √©tkez√©s, csak√ļgy mint minden m√°s k√≥rh√°zban is.

BMSZKI Lábadozó

A L√°badoz√≥ r√©szen az √©p√ľlet els√Ķ emelet√©n, 20 f√©r√Ķhelyen gy√≥gyulhatnak a betegek, ezen a szinten is tal√°lhat√≥ egy h√°ziorvosi rendel√Ķ is, ami felszerelts√©g√©vel kit√Ľnik a kor√°bbi √°llapotok k√∂z√ľl. A szob√°k rendezettek, tiszt√°k √©s minden k√∂z√∂ss√©gi helys√©g modern tv-vel felszerelt. L√°badoz√≥ funkci√≥ja az otthoni gy√≥gyul√°st helyettes√≠ti, azaz, ha valaki megbetegszik, pl. mandulagyullad√°st kap, akkor az orvos gy√≥gyszereket √©s √°gynyugalmat √≠r el, amit az otthonukban t√∂ltenek az emberek, de a hajl√©k√°t vesztett betegnek nincs hova hazat√©rni. Sok sz√°ll√≥n nem ide√°lisak a k√∂r√ľlm√©nyek a gy√≥gyul√°shoz √©s a mened√©khelyek pedig csak √©jszak√°ra biztos√≠tanak sz√°ll√°st. Itt a l√°badoz√°shoz nyugodt k√∂r√ľlm√©nyek adottak, az √©tkez√©sr√Ķl is gondoskodnak √©s a k√∂z√∂ss√©gi t√©r is biztos√≠tott. A k√≥rh√°zi √©s l√°badoz√≥ r√©szre a felv√©tel minden esetben orvosi hat√°sk√∂r, az orvos a rendelkez√©sre √°ll√≥ inform√°ci√≥k, √©s a szabad √°gyak f√ľggv√©nyben tud felvenni a beteget. A l√°badoz√≥k l√©trej√∂ttekor, a c√©l az volt, hogy az utc√°r√≥l, az utc√°n √©l√Ķk k√∂z√ľl vegyenek fel els√Ķsorban betegeket, hogy kiszolg√°ltatotts√°gukat enyh√≠tend√Ķ eg√©szs√©gi √°llapotuk visszanyer√©s√©t seg√≠ts√©k. Ma sincs ez m√°sk√©nt, de sokszor √°ll meg olyan ment√Ķ a bej√°ratn√°l, amelyet hajl√©ktalan beteghez h√≠vtak √©s nem indokolt a k√≥rh√°zi felv√©tel viszont sz√ľks√©ges a betegnek a vizsg√°lat √©s a l√°badoz√°s. A betegek saj√°t maguk is felkereshetik a rendel√Ķt √©s indokolt esetben felv√©telt nyerhetnek ide, vagy s√ļlyosabb esetben m√°s k√≥rh√°zba ker√ľlnek kivizsg√°l√°sra.

√Ātmeneti sz√°ll√≥

V√°g√°ny utcai √Ātmeneti Sz√°ll√≥ tov√°bbi 64 f√Ķ id√Ķs hajl√©ktalant gondoz. Ez a sz√°ll√≥ - a X. ker√ľlet B√°nya utca 37. sz√°m alatt volt eddig, az √©p√ľlet egy munk√°s√Ķr laktanya volt kor√°bban. A lak√≥k innen ker√ľltek √°t ebbe az √©p√ľletbe, annak els√Ķ emelet√©re, els√Ķk√©nt m√©g 2012. december 14-√©n. A sz√°ll√≥ c√©lja, m√°r megalap√≠t√°skor is az volt, hogy azoknak az id√Ķs hajl√©ktalanoknak ny√ļjtson sz√°ll√°st, akik szoci√°lis munk√°s seg√≠ts√©ggel  √∂nell√°t√°sra k√©pesek. Ezen akad√°lymentes k√∂rnyezetben marad√©ktalanul meg tudja val√≥s√≠tani ezt a c√©lj√°t, k√∂z√∂ss√©gi helyis√©gei alkalmasak √©tkez√©sre, f√Ķz√©sre, sz√≥rakoz√°sra egyar√°nt, itt kultur√°lt k√∂r√ľlm√©nyek k√∂z√∂tt aludni, tiszt√°lkodni, olvasni is lehet. Az √°gyak ugyan r√©giek, de a matracok √ļjak √©s 7 √°gyasn√°l nagyobb szoba nincs is. A konyh√°b√≥l ott j√°rtunkkor fens√©ges lecs√≥ illat sz√°llt fel√©nk, a h√Ľt√Ķk higi√©nikusak √©s tiszt√°k voltak. Mindenhol √ļjak a szekr√©nyek a saj√°t holmiknak √©s a szob√°khoz k√ľl√∂n f√ľrd√Ķhelyis√©gek vannak √©s a liftek haszn√°lat√°val akad√°lymentes√≠tett az eg√©sz √©p√ľlet. A beker√ľl√©s felt√©tele √°ltal√°ban a nyugd√≠jkorhat√°r el√©r√©se 5 √©ven bel√ľl. Az elhelyez√©shez sz√ľks√©ges j√∂vedelem, p√©ld√°ul megv√°ltozott munkak√©pess√©g√Ľek sz√°m√°ra ny√ļjtott ell√°t√°s, vagy  szoci√°lis seg√©ly, j√°rad√©k, nyugd√≠j. A t√©r√≠t√©si d√≠j 8100 forint, kauci√≥ 5000 forint, ezt az √∂sszeget a m√°sodik h√≥nap v√©g√©ig kell megfizetni. Term√©szetesen a v√©ges kapacit√°sra val√≥ tekintettel itt is gyakran v√°r√≥lista van, ami a kiker√ľl√©s f√ľggv√©ny√©ben v√°ltozhat. √Ėn√°ll√≥ felv√©telt el√Ķk√©sz√≠t√Ķ csoporttal rendelkeznek, akik minden kedden 9 √©s 12 √≥ra k√∂z√∂tt v√°rj√°k a felv√©telt k√©relmez√Ķket √©s saj√°t hat√°sk√∂r√ľkben d√∂ntik el, kit tudnak felvenni. Az √∂nell√°t√≥ k√©pess√©g itt is fontos szempont, hiszen nincs √©tkeztet√©s, ez√©rt itt mindenkinek mag√°nak kell megoldania az √©lelmez√©s√©t, tiszt√°lkod√°s√°t. A beker√ľl√©shez egy√©ni gondoz√°si tervet k√©sz√≠tenek √©s a szoci√°lis otthoni elhelyez√©s v√°llal√°sa kiemelt fontoss√°g√ļ, ez gyakran felt√©tele a sz√°ll√≥n marad√°snak.

√ćgy val√≥sulhatott meg az a „Csodaorsz√°g,” amibe „Alice” belecs√∂ppent, ahol m√©lt√≥, emberi k√∂r√ľlm√©nyek k√∂z√∂tt dolgozhatnak a seg√≠t√Ķk √©s gy√≥gyulhatnak beteg emberek, ahol al√°zattal √©s t√ľrelemmel viseltetnek azok ir√°nt, akiknek erre a legnagyobb sz√ľks√©g√ľk van. Olyan hely, ahol a k√∂z√∂ss√©gi t√©r is szolg√°lja az ott lak√≥k k√©nyelm√©t, ahol olvasni – √©tkezni, embernek lenni tisztas√°gban √©s nyugalomban lehet. √Čs egy olyan t√©r, ami √Ķrzi a hely szellemis√©g√©t:

„A k√≥rh√°z legyen mindenekel√Ķtt mened√©khely a szeg√©ny betegek sz√°m√°ra.” – √≠rta egykor Wahrmann M√≥r a zsid√≥ hitk√∂zs√©g eln√∂ke a XX. sz√°zad elej√©n.         

Munk√°tok nagyszer√Ľ eredm√©ny√©t l√°thattuk. Amit ny√ļjtotok az ott √©l√Ķk, az ott lak√≥k sz√°m√°ra, r√©sz√ľkre, hihetetlen√ľl emberi, ha nem tudtuk volna, hogy hol j√°runk, nem is gondoltuk volna, hogy ez egy hajl√©ktalanokat befogad√≥ int√©zm√©ny!” – Siposn√© Magyar Mara – Jahn Ferenc D√©l-pesti K√≥rh√°z.

Horváth Gyöngyi