EÜDSZM

 

Szakmai TeĂĄzĂłk

2014. 04. 10. BeszĂĄmolĂł az Oltalom KaritatĂ­v EgyesĂŒletnĂ©l töltött teĂĄzĂłrĂłl 2014. 04. 10.

2014. 04. 10. BeszĂĄmolĂł az Oltalom KaritatĂ­v EgyesĂŒletnĂ©l töltött teĂĄzĂłrĂłl 2014. 04. 10.TeĂĄzĂł az OKE-ben - a „nyĂłcker” DankĂł utcĂĄjĂĄban - 2014. ĂĄprilis 10-Ă©n

E csĂŒtörtöki tavaszi nap dĂ©lelĂ”ttjĂ©n az Oltalom KaritatĂ­v EgyesĂŒletnĂ©l (tovĂĄbbiakban: EgyesĂŒlet) vendĂ©geskedtĂŒnk. A szervezĂ”k szĂĄmĂĄra örömteli volt, hogy az egĂ©szsĂ©gĂŒgyben dolgozĂł szociĂĄlis munkĂĄs kollĂ©gĂĄk közĂŒl sokan rĂ©szt vettek az esemĂ©nyen, valamint jelen volt egy fĂ”orvos Ă©s kĂ©t fĂ”nĂ”vĂ©r is a Baleseti KözpontbĂłl.

Az EgyesĂŒlet 1989. Ăłta mĂ»ködik, tevĂ©kenysĂ©gĂŒk mottĂłja: bĂĄrmelyik gondozottjuk visszasegĂ­thetĂ” egy emberhez mĂ©ltĂł Ă©letbe. Megannyi intĂ©zmĂ©nyĂŒk közĂŒl a kĂłrhĂĄz, az ĂĄtmeneti szĂĄllĂł, a menekĂŒltszĂĄllĂł Ă©s a FĂ»tött utca mĂ»ködĂ©sĂ©be nyerhettĂŒnk egy kis betekintĂ©st. A DankĂł utca 9. szĂĄm alatt mĂĄr 8 Ăłra utĂĄn nem sokkal gyĂŒlekeztek a kollĂ©gĂĄk. Mialatt majdnem mindenkit sikerĂŒlt bevĂĄrnunk, KĂŒrthy Erika, a kĂłrhĂĄz fĂ”nĂ”vĂ©re, Albert ZoltĂĄn szociĂĄlis munkĂĄs Ă©s a kĂłrhĂĄzat vezetĂ” fĂ”orvos dr. Olasz JĂłzsef fogadott minket. Az intĂ©zmĂ©nybemutatĂĄs sorĂĄn megtudtuk, hogy az Ă©pĂŒletek a mĂșltban autĂłszerelĂ” mĂ»helykĂ©nt, istĂĄllĂłkĂ©nt, ill. mĂ©szĂĄrszĂ©kkĂ©nt is szolgĂĄltak.

Az alĂĄbbiakban az EgyesĂŒlethez tartozĂł bemutatott intĂ©zmĂ©nyekrĂ”l Ă©s szolgĂĄltatĂĄsokrĂłl szeretnĂ©k egy kis ismertetĂ”t megosztani: 

FertĂ”tlenĂ­tĂ” ĂĄllomĂĄs. A kialakĂ­tĂĄsra kerĂŒlĂ” fertĂ”tlenĂ­tĂ” ĂĄllomĂĄs hamarosan megkezdi mĂ»ködĂ©sĂ©t a DankĂł u. 9. alatt. 

MenekĂŒltszĂĄllĂł 2000. mĂĄrciusa Ăłta mĂ»ködik 25 fĂ©rĂ”hellyel, nem kormĂĄnyzati szervkĂ©nt. Fontos kiemelni, hogy azok a kĂŒlföldi szemĂ©lyek is kapnak itt ellĂĄtĂĄst, akiket a BevĂĄndorlĂĄsi Ă©s ÁllampolgĂĄrsĂĄgi Hivatal a törvĂ©nyi keretek miatt nem tart semmifĂ©le ellĂĄtĂĄsra jogosultnak. Az itt tartĂłzkodĂłknak a szĂĄllĂĄson kĂ­vĂŒl egyĂ©b szolgĂĄltatĂĄsokat is nyĂșjtanak, Ășgy mint: mosĂĄs, napi hĂĄromszori Ă©tkezĂ©s, szĂŒksĂ©g szerint adomĂĄny ruhanemĂ»k, tisztasĂĄgi csomagok. A munkatĂĄrsak elmondĂĄsa alapjĂĄn fĂ”kĂ©pp közel-keleti orszĂĄgokbĂłl szĂĄrmaznak az itt ellĂĄtottak. 

Oltalom KĂłrhĂĄz Ă©s Orvosi RendelĂ”

A kĂłrhĂĄz 1995-ben tudta fogadni az elsĂ” beteget, azĂłta folyamatos bĂ”vĂ­tĂ©sek következtek, melyek eredmĂ©nyekĂ©nt jelenleg összesen 51 ĂĄggyal mĂ»ködik az intĂ©zmĂ©ny. EbbĂ”l 44-et az OEP finanszĂ­roz, a fennmaradĂł 7 ĂĄgyat pedig adomĂĄnyokbĂłl finanszĂ­rozzĂĄk. A közelmĂșltban kialakĂ­tĂĄsra kerĂŒlt egy nĂ”i kĂłrterem is 5 ĂĄggyal, hiszen egyre több pĂĄciens kerĂŒl ki a nĂ”k körĂ©bĂ”l is. A team fĂ”- Ă©s mellĂ©kĂĄllĂĄsban dolgozĂł orvosokbĂłl, ĂĄpolĂłszemĂ©lyzetbĂ”l, szociĂĄlis munkĂĄsokbĂłl, pszicholĂłgusbĂłl, gyĂłgytornĂĄszbĂłl ĂĄll.

A hajlĂ©ktalan emberek gyakran egyszerre több betegsĂ©gben is szenvednek zord Ă©letkörĂŒlmĂ©nyeik miatt. A leggyakoribb betegsĂ©gek, melyekkel a pĂĄcienseket kezelik: alkohol-betegsĂ©g (s ezek szövĂ”dmĂ©nyei), bĂ”rbetegsĂ©gek, kardiovaszkulĂĄris betegsĂ©gek, lĂ©gĂști megbetegedĂ©sek, tovĂĄbbĂĄ a pszichiĂĄtriai betegek szĂĄma is növekvĂ” tendenciĂĄt mutat. Ennek megfelelĂ”en Albert ZoltĂĄn vezetĂ©sĂ©vel mĂ»ködik a kĂłrhĂĄzban egy rehabilitĂĄciĂłs rĂ©szleg is, ahol „NoĂ© bĂĄrkĂĄja”; zenei Ă©s terĂĄpiĂĄs beszĂ©lgetĂ©sek is zajlanak ZoltĂĄnnal. Az egysĂ©g SpeciĂĄlis szĂŒksĂ©gletĂ» hajlĂ©ktalan szemĂ©lyek ĂĄtmeneti ellĂĄtĂĄsa nĂ©ven mĂ»ködik 20 fĂ©rĂ”hellyel. 

FĂ©rfi ĂĄtmeneti szĂĄllĂł

1996. oktĂłberĂ©tĂ”l ĂŒzemel 18 fĂ©rĂ”hellyel, kĂ©sĂ”bb egy pĂĄlyĂĄzatnak köszönhetĂ”en felĂșjĂ­tottĂĄk Ă©s plusz kĂ©t fĂ©rĂ”hellyel megtoldottĂĄk. A bekerĂŒlĂ©s feltĂ©telei: tĂŒdĂ”szĂ»rĂ”, ÁNTSZ fertĂ”tlenĂ­tĂ©si igazolĂĄs, munkaviszonybĂłl szĂĄrmazĂł jövedelem, a felvĂ©telt megelĂ”zĂ”en az Ă©jjeli menedĂ©khelyen eltöltött idĂ”.

FĂ©rfi ĂĄtmeneti szĂĄllĂł, DankĂł utca 9.

Az ĂĄllandĂł munkahely azĂ©rt fontos, mert a havi tĂ©rĂ­tĂ©si dĂ­jon felĂŒl (8000 Ft) a szociĂĄlis munkĂĄsok a lakĂłkkal – jövedelmĂŒktĂ”l fĂŒggĂ”en – megtakarĂ­tĂĄsi szerzĂ”dĂ©st kötnek, melynek összege minimum 5000 Ft. A legfontosabb cĂ©l ennek tĂŒkrĂ©ben a jövedelem beosztĂĄsĂĄnak ĂșjratanulĂĄsa, a munkahely megtartĂĄsa, s vĂ©gĂŒl a tĂĄrsadalomba valĂł reintegrĂĄciĂł elĂ”segĂ­tĂ©se. Az egyĂ©ni esetkezelĂ©sen kĂ­vĂŒl 2001-tĂ”l lehetĂ”sĂ©g van kĂŒlönbözĂ” kĂ©szsĂ©gfejlesztĂ” foglalkozĂĄsokon is rĂ©szt venni felkĂ©rt pszicholĂłgusok, addiktolĂłgusok közremĂ»ködĂ©sĂ©vel.

 MET „FĂ»tött utca” (DankĂł u. 15.)

Az Ă©jjeli menedĂ©khely Ă©s nappali melegedĂ” fenntartĂłja 2007-ig az EgyesĂŒlet volt, azĂłta pedig a Magyar EvangĂ©liumi TestvĂ©rközössĂ©g. A „FĂ»tött utca” alacsony kĂŒszöbĂ» ellĂĄtĂĄst nyĂșjt, szolgĂĄltatĂĄsai tĂ©rĂ­tĂ©smentesen igĂ©nybe vehetĂ”k, s az Ă©v minden idĂ”szakĂĄban mĂ»ködik. FĂ©rĂ”hely tekintetĂ©ben az Ă©jjeli menedĂ©khely 100, krĂ­zis idĂ”szakban + 40 fĂ”t lĂĄt el, a nappali melegedĂ” egyidejĂ»leg 90 fĂ”t. Az intĂ©zmĂ©ny filozĂłfiĂĄja azonban az, hogy „senki ne fagyjon meg az utcĂĄn”, ennek megfelelĂ”en – fĂ”leg krĂ­zis idejĂ©n (november 1.- mĂĄrcius 31.) – nem teszik ki a megtelt tĂĄblĂĄt. A matracokbĂłl (polifĂłm) krĂ­zis idĂ”szakban szigorĂșan 1 db kerĂŒl kiosztĂĄsra szemĂ©lyenkĂ©nt. Alkoholos ĂĄllapotban is igĂ©nybe vehetik a szolgĂĄltatĂĄst, azonban alkoholt bevinni nem lehet, a portĂĄn azonban le tudjĂĄk adni megĂ”rzĂ©sre. KitiltĂĄshoz az ott dolgozĂł szociĂĄlis munkĂĄsok csak nagyon sĂșlyos esetben folyamodnak. Fontos mĂ©g megemlĂ­tenĂŒnk, hogy az utĂłbbi esztendĂ” fejlesztĂ©se eredmĂ©nyekĂ©ppen kialakĂ­tĂĄsra kerĂŒlt kĂ©t, galĂ©riĂĄs szĂĄllĂłhely (kĂŒlön nĂ”i Ă©s fĂ©rfi), ahol kupĂ©-szerĂ»en alhatnak az emberek.

A Låbadozó egy légtérben mûködik a menedékhellyel, råccsal elkerítve, s 8 embert tudnak ellåtni. 

 RuharaktĂĄr

A ruhaadomĂĄnyok itt kerĂŒlnek szĂ©tvĂĄlogatĂĄsra, melyekbĂ”l elĂ”ször is a „fĂ»tött utcĂĄs” ĂŒgyfelek, a kĂłrhĂĄz betegei, valamint az V. kerĂŒleti utcĂĄn tartĂłzkodĂł hajlĂ©ktalan emberek rĂ©szesĂŒlnek, minthogy a kerĂŒlet az EgyesĂŒlet utcai szolgĂĄlatĂĄnak ellĂĄtĂĄsi terĂŒlete az V. KerĂŒleti ÖnkormĂĄnyzattal 2004-ben lĂ©trejött egyĂŒttmĂ»ködĂ©si megĂĄllapodĂĄs szerint.

 Kerekasztal-beszĂ©lgetĂ©s

Az idegenvezetĂ©s utĂĄn következĂ” kerekasztal-beszĂ©lgetĂ©s egy kellemes, ĂĄtriumos helyisĂ©gben folytatĂłdott tovĂĄbb, ahol vendĂ©glĂĄtĂłink, kĂĄvĂ©val, teĂĄval, ĂŒdĂ­tĂ”vel, s rĂĄgcsĂĄlnivalĂłval kĂ­nĂĄltak minket. A beszĂ©lgetĂ©s mĂĄr gyĂłgytornĂĄsszal, s Olasz Papp Krisztina (korĂĄbban kĂłrhĂĄzi szociĂĄlis munkatĂĄrs) adomĂĄnyszervezĂ”vel kiegĂ©szĂŒlve zajlott. Megannyi kĂ©rdĂ©s Ă©s dilemma merĂŒlt fel mindkĂ©t oldalon, melynek megvitatĂĄsa – szemĂ©ly szerint azt gondolom, hogy – a tovĂĄbbi egyĂŒttmĂ»ködĂ©s kialakĂ­tĂĄsĂĄt kellĂ”en megalapozta. Az Oltalom KĂłrhĂĄz dolgozĂłi rĂ©szĂ©rĂ”l felmerĂŒlt, hogy a bĂ”vĂ­tĂ©sek ellenĂ©re is kevĂ©s az ĂĄgyak szĂĄma, a kollĂ©gĂĄink nagy dilemmĂĄja viszont az, hogy hovĂĄ gondozzĂĄk tovĂĄbb azokat a hajlĂ©ktalan embereket, akik ĂĄpolĂĄsra, tovĂĄbbi egĂ©szsĂ©gĂŒgyi ellĂĄtĂĄsra szorulnĂĄnak, de mĂĄr nem szĂŒksĂ©ges feltĂ©tlenĂŒl tovĂĄbbi kĂłrhĂĄzban tartĂłzkodĂĄs. KĂŒlön kiemelnĂ©m a sĂŒrgĂ”ssĂ©gi osztĂĄlyokra bekerĂŒlĂ” betegeket – szenvedĂ©lybeteg, bĂĄntalmazott, suicid hajlamĂș emberekrĂ”l beszĂ©lek fĂ”kĂ©pp – akiknek szĂĄllĂĄst, ellĂĄtĂĄst kellene biztosĂ­tani sok esetben azonnal, mert krĂ­zishelyzet ĂĄll fenn. Eddigi rövidke kĂłrhĂĄzi szociĂĄlis munkĂĄs tevĂ©kenysĂ©gem sorĂĄn a Klinikai ToxikolĂłgiĂĄn 2 hĂ©t leforgĂĄsa alatt hat ilyen esettel talĂĄlkoztam. SzembesĂŒlnöm kellett tehĂĄt azzal, hogy hiĂĄba a szĂŒksĂ©g, hiĂĄba a krĂ­zis, hiĂĄba az ellĂĄtĂłrendszer, sokszor mĂ©gsem tudunk egyrĂ”l a kettĂ”re jutni, s Ă­gy a beteg kb. egy-kĂ©t hĂ©t mĂșlva Ășjra visszakerĂŒl a kĂłrhĂĄzba.

Minthogy a hajlĂ©ktalan emberek egĂ©szsĂ©gi ĂĄllapota igen rossz, sajnos nem csoda, hogy a lĂĄbadozĂłkban szinte ĂĄllandĂłan „telt hĂĄz” van. Az ellĂĄtĂłrendszerbĂ”l – vĂ©lemĂ©nyem szerint – hiĂĄnyoznak azok a speciĂĄlis ĂĄtmeneti szĂĄllĂĄsok, gondozĂłhĂĄzak, amelyek fel vannak kĂ©szĂŒlve a nyugdĂ­jas kor elĂ”tt ĂĄllĂł, de mĂĄr fizikai, mentĂĄlis ĂĄllapotuk miatt kevesebb esĂ©llyel elhelyezkedni tudĂł hajlĂ©ktalan szemĂ©lyek ellĂĄtĂĄsĂĄra. NehĂ©zsĂ©get okoz, hogy a több Ă©pĂŒletbĂ”l ĂĄllĂł intĂ©zmĂ©ny sajĂĄtos adottsĂĄgai miatt csak kevĂ©s helyisĂ©get lehetett akadĂĄlymentessĂ© tenni.

Tovåbbi kérdés a krónikus osztålyokon lévÔ betegek helyzete, hiszen sok kórhåzban mår napi térítési díjat kell fizetni. Sajnålatos módon a betegek nagy részének nincsen ållandó jövedelme (fÔleg a hajléktalan embereknek) vagy olyan hozzåtartozója, aki tåmogatni tudnå. Mire a kórhåzban dolgozó szociålis munkåsok pénzbeli ellåtåshoz juttatnåk ezeket a betegeket, addigra akår több havi térítési díj elmaradås halmozódik fel, s ezzel arånyosan csökken a kórhåz toleranciåja is.

Legendi MĂłnikĂĄtĂłl hallhattuk, hogy „a BMSZKI Szabolcs utcai kĂłrhĂĄzat illetĂ”en a hajlĂ©ktalan ellĂĄtĂĄs kapacitĂĄs növelĂ©se Ă©rdekĂ©ben Ășj ingatlan fejlesztĂ©si terv szĂŒletett. A FĂ”vĂĄrosi ÖnkormĂĄnyzat megbĂ­zott egy tervezĂ” irodĂĄt, hogy felmĂ©rje a terĂŒleten meglĂ©vĂ” bezĂĄrt Ă©pĂŒletekbĂ”l kialakĂ­thatĂł-e egy AddiktolĂłgiai RehabilitĂĄciĂłs OsztĂĄly – Dr PĂĄlvölgy Gabriella fĂ”orvosnĂ”: A tervekrĂ”l KözgyĂ»lĂ©si HatĂĄrozat szĂŒletett: 

http://infoszab.budapest.hu:8080/akl/tva/Tir.aspx?scope=kozgyules&sessionid=6516&agendaitemid=86124 

A beruhĂĄzĂĄshoz kellĂ” összes anyagi forrĂĄst a FĂ”vĂĄrosi ÖnkormĂĄnyzat a kormĂĄnytĂłl vĂĄrja.” KiegĂ©szĂ­tĂ©sĂŒl: 

NĂ©pkonyha A DankĂł u. 9. szĂĄm alatt talĂĄlhatĂł, naponta 180 adag meleg Ă©telt osztanak ki. Ezt a nĂ©pkonyha az Ă©v mind a 365 napjĂĄn megteszi, jĂłl lehet a finanszĂ­rozĂĄs csak a hĂ©t öt munkanapjĂĄra vonatkozik. EbbĂ”l a szempontbĂłl is speciĂĄlis Ă©telosztĂł hely, mert kevĂ©s ilyen melegĂ©tel osztĂł hely van a hajlĂ©ktalan ellĂĄtĂĄsban, ahol hĂ©tvĂ©gĂ©n is van ebĂ©deltetĂ©s. A nem finanszĂ­rozott napokra az EgyesĂŒlet gazdĂĄlkodja ki a pĂ©nzt, mert hĂ©tvĂ©gente van erre a legnagyobb szĂŒksĂ©g, a fent leĂ­rtak miatt. A dilemmĂĄk Ă©s megannyi megvĂĄlaszolatlan kĂ©rdĂ©s ellenĂ©re azt hiszem, mindannyiunk nevĂ©ben mondhatom, hogy hasznos diskurzussal töltöttĂŒk el az idĂ”t. KĂŒlön köszönjĂŒk vendĂ©glĂĄtĂłink kedvessĂ©gĂ©t, rendelkezĂ©sre ĂĄllĂĄsĂĄt!

KĂ©szĂ­tettĂ©k: Albert ZoltĂĄn - Oltalom, Legendi MĂłnika - BMSZKI, Zöld Veronika Ă©s JandĂĄs Alexandra – PĂ©terfy KĂłrhĂĄz

UI: OrvoskollĂ©gĂĄm „itthoni” referĂĄlĂĄsa kapcsĂĄn kaptam visszajelzĂ©st. „Mikor lesz megint talĂĄlkozĂł az Oltalomban, Ă©s a BMSZKI-ban?” Igyekszem, mondtam, kedves Dr PĂĄlvölgyi Gabriella Ă©s Dr Olasz JĂłzsef fĂ”orvosok nyitottsĂĄgĂĄt ismerve nem lesz nehĂ©z e felkĂ©rĂ©snek eleget tenni. (zv)