E‹DSZM

 

Szakmai Teázók

2014. 12. 10. E√úDSZM szakmai √©v√©rt√©kel√Ķ

2014. 12. 10. E√úDSZM szakmai √©v√©rt√©kel√Ķ

√Čv√©rt√©kel√Ķ Te√°z√≥ – 2014. 12. 10.

Az elm√ļlt √©vi utols√≥ te√°z√≥nkat a P√©terfy S√°ndor utcai K√≥rh√°z-Rendel√Ķint√©zet √©s Baleseti K√∂zpont Als√≥ erd√Ķsor utcai telephely 2. emelet√©n tal√°lhat√≥ Orvosi K√∂nyvt√°r√°ban tartottuk.

Tervezett témái között szerepeltek az alábbiak:

1. Rövid kórházi bemutató

2. Szoci√°lis Munka Napja 2014. - R√©sztvev√Ķk besz√°mol√≥ja a konferenci√°r√≥l

3. J√∂v√Ķ √©vi terveink, v√°rhat√≥ v√°ltoz√°sok √©rtelmez√©se

A r√©sztvev√Ķk sz√°ma igen csek√©ly volt, az int√©zm√©ny szoci√°lis munk√°s koll√©g√°ival egy√ľtt a r√©sztvev√Ķk sz√°ma √∂sszesen √∂t f√Ķ. K√∂reinkben k√∂sz√∂nthett√ľk Veres Erzs√©bet (GOKI) koll√©gan√Ķnket, egyben E√úDSZM eln√∂ks√©gi tagot √©s Sikl√≥si Mikl√≥s (SAMARITANUS ALARM CENTRUM) koll√©g√°nkat.

Az el√Ķz√Ķekben jelenl√©t√ľket jelz√Ķ tagjainkat v√°rv√°n elmaradt az int√©zm√©nyi bemutat√≥. Elhangzott, hogy az idei Szoci√°lis Munka Napja kicsit csal√≥d√°s volt. A megbesz√©l√©s sor√°n legink√°bb az E√úDSZM (tov√°bbiakban: Egyes√ľlet) szervezetfej-leszt√©s√©n volt a hangs√ļly. Sikl√≥si Mikl√≥s koll√©g√°nk √©p√≠t√Ķ jelleg√Ľ √©szrev√©teleivel r√°vil√°g√≠tott - mint m√°r levelez√©seinkben nem el√Ķsz√∂r - szervezet√ľnk struktur√°lis probl√©m√°ira. Fontos lenne szervezeten bel√ľli egys√©geket kialak√≠tani √©s a szervezet m√Ľk√∂dtet√©s√©t elv√°lasztani a szakmai munk√°t√≥l.

Mikl√≥s gondolatai: Azt gondolom, hogy az Egyes√ľletben – soron k√≠v√ľl – szervezet-fejleszt√©st kell v√©grehajtania. A szervezet-fejleszt√©s c√©lja: - a racion√°lis gazd√°lkod√°s alapjainak meghat√°roz√°sa √©s biztos√≠t√°sa, - a szakmai munka elv√°laszt√°sa a szervezet m√Ľk√∂dtet√©s√©t√Ķl, mert

a) a szakmai munk√°t az eln√∂ks√©gnek kell szervezni, biztos√≠tani √©s fel√ľgyelni…

b) a szervezet (Egyes√ľlet) val√≥s m√Ľk√∂d√©st meghat√°roz√≥ szervez√Ķi feladatokat:

a/1) stratégiát kidolgozni a létszám növelésére,

a/2) a bev√©telek n√∂vel√©s√©nek biztos√≠t√°s√°t kell el√©rni, mely √©rintheti az egyes√ľleti m√Ľk√∂d√©si form√°t (jogi forma)is; pl. megfontoland√≥ a szakmai kamarai funkci√≥ fel√© val√≥ „orient√°ci√≥”. /A 3SZ szervezetnek, semelyik m√°s szervezetnek sem √©rdeke a mi Egyes√ľlet√ľnk er√Ķs√≠t√©se./

c) az Egyes√ľlet vezet√©s√©nek (innovat√≠v) elmekel val√≥ √°ttekint√©se √©s √°talak√≠t√°sa. (Az √°ltalam k√©pviselt modellben az szakmai vezet√©s csak kapcsol√≥dik a szervezet m√Ľk√∂d√©s√©nek team-j√©vel. A nyugd√≠jasok t√©nyleges bevon√°s√°t tudom prefer√°lni a szervezet-fejleszt√©sben illet√Ķleg a val√≥s szervezet m√Ľk√∂dtet√©s√©ben. (Ez egy szinte √∂n√°ll√≥. egyedi szeml√©letet ig√©nyl√Ķ feladat illetve csoport m√Ľk√∂d√©s√©t felt√©telezi, szervezet-fejleszt√©sben val√≥, t√°rsadalmi szervezetek vezet√©s√©ben j√°rtass√°got ig√©nyel….)

d) a feladatok meghat√°roz√°sa; a hat√°sk√∂r√∂k; a jogk√∂r√∂k; a felel√Ķss√©gi elemek √ļjra fogalmaz√°sa; a strat√©gi√°k, a c√©lok, a t√°rsadalmi elismer√©st eredm√©nyez√Ķ szervezet-fejleszt√©si taktik√°k, m√≥dszerek un. m√≥dszertani titok fogalm√°t kell, k√©pviselj√©k, melyeket nem a nagy nyilv√°noss√°g el√Ķtt kell „kiadni”, megvitatni. Egy sz√Ľkebb gr√©miumnak kell kidolgozni; az eln√∂ks√©gnek el√Ķterjeszteni, majd a biztos programokat kell a tags√°ggal – n√©ha nem minden elem√©t kihirdetve – azt k√∂zre adni!

e) a t√°rsadalmi elismertet√©s√ľnkre vonatkoz√≥ elv√°r√°soknak csak akkor tud az Egyes√ľlet megfelelni, ha sz√©lesebb szakmai k√∂rnek (min. 1500 f√Ķ tags√°ggal), speci√°lis √©s egyedi ell√°totti k√∂rnek az ell√°t√°s√°ban vesz√ľnk r√©szt (ez meg volna, mert a k√≥rh√°zban lev√Ķ √°llampolg√°roknak √©rdek√©ben dolgozunk). Olyan hi√°nyt p√≥tl√≥ elemeket „alkotunk” fejleszt√ľnk ki (innov√°ci√≥) melyet a jelenlegi jogszab√°lyok csak r√©szben, vagy egy√°ltal√°n nem jel√∂lnek meg…

Olyan szakmai k√©pvisel√Ķket √°ll√≠tunk magunk mell√©, kik a szakm√°ban (miniszt√©riumban, parlamentben, MTA-ban stb.) lobbyzhatnak az Egyes√ľlet√©rt…. Ezt szerint√ľnk √ļgy lehetne megoldani, hogy a szakmai r√©sz√©be √Ķ nem sz√≥lna bele, mivel az nagyon j√≥ √ļton halad, de sz√≠vesen seg√≠tene az „egyes√ľletet eladni”. Megjelenni, mutatni magunkat.

Megmutatni magunkat – region√°lisan c√©lszer√Ľ: f√Ķiskolai v√©gzetts√©g√Ľ koll√©g√°k a ter√ľlet√ľk√∂n m√Ľk√∂d√Ķ k√©pz√©si helyen – rendszeresen megval√≥s√≠tand√≥ – t√°j√©koztat√≥ el√Ķad√°sokkal jelenjenek meg! A nyugd√≠jasoknak van itt jelent√Ķs szerepe! Ugyan √≠gy a p√°ly√°zat figyel√©sre… a kidolgoz√°sra a nyugd√≠jas koll√©g√°kat kellene mobiliz√°lni… A jelenleg dolgoz√≥kat a munkahely; a k√©pz√©sek; a csal√°di k√∂t√∂tts√©gek terhelik… ebb√Ķl a nyugd√≠jasok k√∂r√©b√Ķl kevesebbeket √©rintenek a probl√©m√°k, s tal√°n jobban aktiv√°lhat√≥bbak!

Tudom√°sul kell venni: p√°ly√°zat figyel√©s (r√©szben √∂n√°ll√≥ szakma); a meg√≠r√°s k√∂r√ľlm√©nyei nem ingyenesen megoldhat√≥ k√©rd√©sek! Mivel ezzel igen nagy terhet levenne a v√°llunkr√≥l, esetleg gondolkodhatn√°nk ebben a „k√©tvonalas fel√°ll√°sban”. J√≥ lenne toborozni, mutatni magunkat: ott lenni a f√Ķiskol√°kon a v√©gz√Ķs oszt√°lyokkal megismertetni a k√≥rh√°zi szoci√°lis munk√°t. Felmer√ľlt az Egyes√ľlet tev√©kenys√©geinek k√∂vetkezetes, k√ľls√Ķ f√≥rumokon val√≥ hirdet√©se, szint√©n, mint szervezetfejleszt√©si elem, valamint akkredit√°lt projektek ind√≠t√°sa. Van, √©s √©rdemes min gondolkodnunk, munk√°lkodnunk?

√Ėssze√°ll√≠totta: Veres Erzs√©bet, Jand√°s Alexandra, Z√∂ld Veronika

LetŲlthetű anyagok