E‹DSZM

 

Híreink

T√°j√©koztat√≥ a szavaz√°s eredm√©ny√©r√Ķl

T√°j√©koztat√≥ a szavaz√°s eredm√©ny√©r√ĶlId√©n tavasszal fontos dologra sz√°ntuk el magunkat. Arra, hogy a hova tartoz√°sunkr√≥l √©vek √≥ta tart√≥ vit√°ban d√∂nt√©st hozzunk.

Ennek √©rdek√©ben felh√≠v√°st int√©zt√ľnk tagjainkhoz, volt tagjainkhoz √©s az eg√©szs√©g√ľgyben dolgoz√≥ koll√©g√°khoz.

E-mailben, telefonon √©s a region√°lis feladatokat felv√°llal√≥ tagjaink seg√≠ts√©g√©vel igyekezt√ľnk aktiviz√°lni az √©rintetteket.

Azon tagjainknak, akik nem tudnak r√©sz venni a k√∂zgy√Ľl√©sen, szavaz√≥lap kit√∂lt√©s√©t aj√°nlottuk fel.

A feltett k√©rd√©s a k√∂vetkez√Ķ volt:

-         Egyet√©rtesz -e azzal, hogy az eg√©szs√©g√ľgyben dolgoz√≥ szoci√°lis munk√°sok szerepeljenek a szoci√°lis m√Ľk√∂d√©si nyilv√°ntart√°sban?

-         V√°llalsz-e feladatot a m√Ľk√∂d√©si nyilv√°ntart√°ssal kapcsolatos egyes√ľleti munk√°ban?

Fontos volt számunkra mindenki véleménye!

A szavaz√≥lapok √©s a v√©lem√©ny nyilv√°n√≠t√°s ideje alatt √∂sszesen 10 v√©lem√©ny √©rkezett az eg√©szs√©g√ľgyben dolgoz√≥ szoci√°lis munk√°sokt√≥l. (5 – IGEN, 5 -NEM)

Ter√ľleti eloszt√°s nem tagok k√∂z√∂tt:

Bp.: 3 – igen

Közép- Magyarország: 1 Рnem

Ny.– Dun√°nt√ļl: 4 – 2 igen- 2 nem

K√∂z√©p- Dun√°nt√ļl: 0

D√©l- Dun√°nt√ļl: 0

√Čszak- Alf√∂ld: 1- nem

Dél-Alföld: 1- összesített és egységes vélemény - nem

Szeretn√©k megosztani veletek n√©h√°ny v√©lem√©nyt (n√©v n√©lk√ľl)

„K√∂sz√∂n√∂m a levelet, illetve, hogy meghallgatj√°k a k√≥rh√°zban dolgoz√≥ szoci√°lis munk√°sok v√©lem√©ny√©t. √Čn egyet√©rtek azzal, hogy az eg√©szs√©g√ľgyben dolgoz√≥ szoci√°lis munk√°sok szerepeljenek a szoci√°lis m√Ľk√∂d√©si nyilv√°ntart√°sban, mert rem√©lhet√Ķleg ez√°ltal ezek a szakemberek is beker√ľlnek egy szakmai csoportba, √≠gy nem √©rzik magukat kirekesztettnek, mint kor√°bban, amikor sem az eg√©szs√©g√ľgyben dolgoz√≥ szakemberekhez, sem a szoci√°lis szf√©r√°ban dolgoz√≥ koll√©g√°ikhoz nem tartoztak hivatalosan. Ez√°ltal szakmai identit√°sunk is er√Ķs√∂dhet. A tov√°bbk√©pz√©sek √°ltal pedig folyamatosan szinten lehet tartani, illetve fejleszteni a szakmai tud√°sunkat.”

„K√∂szi a megkeres√©st. A v√©lem√©nyem a k√∂vetkez√Ķ: a m√Ľk√∂d√©si nyilv√°ntart√°st fontosnak tartom, hogy v√©gre rendez√Ķdj√∂n m√°r a hely√ľnk DE nem gondoln√°m, hogy a szoci√°lis ter√ľlethez kellene tartoznunk. A munk√°ltat√≥ int√©zm√©ny√ľnk ugyanis az eg√©szs√©g√ľgyh√∂z k√∂t minket. √ē rendezi a b√©r√ľnket is. V√©lem√©nyem szerint ne gondolja senki, ha a szoci√°lis ter√ľlethez tartozunk, majd minket k√≥rh√°ziakat t√°rt karokkal v√°rnak. A gyakorlatban sohasem fogunk oda tartozni. „

„√Čn ink√°bb az eg√©szs√©g√ľgyben maradn√©k, biztons√°gosabb sz√°momra.„

„√ögy gondolom, hogy a k√≥rh√°z alkalmaz√°s√°ban maradjunk, de szakmailag a szoci√°lis ter√ľlethez tartozzunk.”

„T√°mogatom szoci√°lis ter√ľleten is a m√Ľk√∂d√©si nyilv√°ntart√°s bevezet√©s√©t.”

„Mint k√≥rh√°zi szoci√°lis munk√°s, egyet√©rtek azzal, hogy az eg√©szs√©g√ľgyben dolgoz√≥ szoci√°lis munk√°sok szerepeljenek a szoci√°lis m√Ľk√∂d√©si nyilv√°ntart√°sban. „

„Identit√°sbeli k√©rd√©sben szerintem t√ļl sokat nem kell gondolkodni, mindenki diplom√°j√°ban szerepel a megnevez√©s√ľnk. Az m√°s k√©rd√©s, hogy juttat√°sainkat milyen besorol√°sban kaphatjuk meg, na ehhez kellene a kem√©ny √©rdekk√©pviselet. Azonban, ha a megmaradt tagok z√∂mmel az egys√©get tudj√°k k√©pviselni c√©ljainkban tal√°n t√∂bben is csatlakozn√°nak hozz√°. Akik eddig sokat dolgoztak tal√°n a munk√°juk is nagyobb becsben lenne esetleg a fels√Ķ szinteken is. (Miniszt√©rium, √Āllamtitk√°rs√°g stb..) Egy er√Ķs szervezet tud csak hat√©kony t√°rgyal√°sokat kezdem√©nyezni, akiket kell√Ķ s√ļllyal vesznek figyelembe. Szerintem m√Ľk√∂d√©si nyilv√°ntart√°sba v√©tel√ľnk is elengedhetetlen. Igenis sz√ľks√©g van √ļj inform√°ci√≥kra k√©pz√©seken val√≥ r√©szv√©telre. Ebben ism√©t √ļj lehet√Ķs√©get l√°tok az egyes√ľlet r√©sz√©r√Ķl, ak√°r k√©pz√©seket is ind√≠thatna, illetve egy√ľttm√Ľk√∂dve m√°s szakm√°k k√©pvisel√Ķivel szervezeteivel (az eg√©szs√©g√ľgy√∂n bel√ľl is sz√°mtalan ilyen van) Nem besz√©lve arr√≥l, hogy ez√°ltal az egyes√ľlet is er√Ķs√∂dhet ism√©t. Igen, biztos hogy a k√©nyelm√ľnket egy kicsit fel kell adnunk, de ez nem h√°tr√°ny s√Ķt.... „

„Nem t√°mogatjuk (b√°rmi lesz is a szavaz√°s v√©ge), hogy az egyes√ľlet a nev√ľnkben ind√≠tv√°nyozza a nyilv√°ntart√°sba v√©tel√ľnket, illetve a szoci√°lis szf√©r√°hoz val√≥ √°tsorol√°sunkat. Ennek semmilyen el√Ķny√©t nem l√°tjuk, a t√°bl√°zatban felsorolt √©rveket konkr√©t tartalmak n√©lk√ľli √ľres fr√°zisoknak tartjuk. Arr√≥l nem is besz√©lve, hogy egyel√Ķre fogalmunk sincs arr√≥l, hogy Magyarorsz√°gon pontosan h√°nyan is dolgoznak szoci√°lis munk√°sk√©nt az eg√©szs√©g√ľgyben,........... ”

„P√°rtol√≥ tagk√©nt, a v√©lem√©nyem a k√©rd√©ssel kapcsolatban a k√∂vetkez√Ķ: nem szeretn√©m, hogy az eg√©szs√©g√ľgyben dolgoz√≥ szoci√°lis munk√°sok szerepeljenek a szoci√°lis m√Ľk√∂d√©si nyilv√°ntart√°sban. Eg√©szs√©g√ľgyben dolgozom (k√≥rh√°z, nem szoci√°lis otthon) a m√Ľk√∂d√©si nyilv√°ntart√°som is, az eg√©szs√©g√ľgyben legyen, ne a szoci√°lis nyilv√°ntart√°sban. „

2017. 05.08-ig 17 szavazat érkezett tagjainktól e-mailben és postán.

A szavaz√°s a szavaz√≥lapok kit√∂lt√©s√©vel zajlott. A k√∂zgy√Ľl√©sen 10 tagunk volt jelen, aki m√©g nem szavazott.

Szavazás eredménye:

-         14 igen

-         13 nem

A feladatban munk√°t v√°llal√≥k sz√°ma: 11 f√Ķ

A v√©lem√©nyekb√Ķl √©s a szavazat eredm√©ny√©b√Ķl l√°that√≥, hogy nincs d√∂nt√Ķ t√∂bbs√©g egyik ir√°ny fel√© sem. A szavaz√°s nyilv√°nval√≥v√° tette azt, amit a besz√©lget√©seink sor√°n tapasztaltunk. A v√©lem√©nyt nyilv√°n√≠t√≥, szakm√°nkban dolgoz√≥ szoci√°lis munk√°sok csek√©ly sz√°ma elszomor√≠t√≥, √©rt√©kelhetj√ľk k√∂z√∂nynek, de ak√°r jelentheti azt is, hogy mindenki annyira elfoglalt, hogy nincs id√Ķ v√©gig gondolni ezt a k√©rd√©st.

A k√∂zgy√Ľl√©s √©s az eln√∂ks√©g ennek ismeret√©ben √ļgy hat√°rozott, hogy a tags√°g biztos √©s d√∂nt√Ķ t√°mogat√°sa n√©lk√ľl egyel√Ķre nem tesz l√©p√©seket egyik ter√ľlet fel√© sem az eg√©szs√©g√ľgyi szoci√°lis munka nyilv√°ntart√°sa √©rdek√©ben.