E‹DSZM

 

Híreink

H√ĀLAP√ČNZ

H√ĀLAP√ČNZA munka t√∂rv√©nyk√∂nyv√©r√Ķl sz√≥l√≥ 2012. √©vi I. t√∂rv√©ny (Mt.) 52.¬ß (2) bekezd√©se kimondja, hogy „a munkav√°llal√≥ a munk√°ltat√≥ el√Ķzetes hozz√°j√°rul√°sa n√©lk√ľl harmadik szem√©lyt√Ķl d√≠jaz√°st a munkaviszonyban v√©gzett tev√©kenys√©g√©re tekintettel nem fogadhat el, vagy nem k√∂thet ki”.

A t√∂rv√©ny √©rtelm√©ben t√∂bb eg√©szs√©g√ľgyi int√©zm√©ny vezet√Ķje adott m√°r ki utas√≠t√°st, melyben lehet√Ķs√©get adott a „h√°lap√©nz” elfogad√°s√°ra.

Az eg√©szs√©g√ľgyben dolgoz√≥ szoci√°lis munk√°sokat t√∂m√∂r√≠t√Ķ egyes√ľletk√©nt kijelentj√ľk, hogy a harmadik szem√©lyt√Ķl val√≥ d√≠jaz√°s a munkaviszonyban v√©gzett tev√©kenys√©gre tekintettel, azaz a h√°lap√©nz, a szoci√°lis munk√°val semmilyen m√≥don nem egyeztethet√Ķ √∂ssze.

A Szociális Munka Etikai Kódexe (Szociális Szakmai Szövetség, 2011. április 29.) 22. pontjában világosan állást foglal ebben a kérdésben:

A szoci√°lis munk√°s el√Ķzetesen t√°j√©koztatja kliens√©t az √°ltala ig√©nybe vett szolg√°ltat√°s esetleges anyagi felt√©teleir√Ķl. A szoci√°lis munk√°s egy√©b ellenszolg√°ltat√°st nem k√©rhet, √©s nem fogadhat el.”

A szoci√°lis munka alapvet√Ķ deklar√°lt √©rt√©kek ment√©n dolgozik, melyek az egyenl√Ķs√©g √©s az emberi m√©lt√≥s√°g tisztelet√©n alapulnak. A szoci√°lis munka t√°rsadalmi igazs√°goss√°gra t√∂rekszik, szolidarit√°st v√°llal a h√°tr√°nyos helyzet√Ľekkel. Ezen √©rt√©kekkel v√©lem√©ny√ľnk szerint √∂sszeegyeztethetetlen a h√°lap√©nz elfogad√°sa.

Az eg√©szs√©g√ľgyben √°ltal√°nosan alacsony b√©reket a h√°lap√©nz int√©zm√©nye nem oldja meg, hanem fenntartja azt. A szoci√°lis szakm√°nak ez ellen a t√°rsadalompolitikai koncepci√≥ form√°l√°s√°val, hat√©kony √©rdekk√©pviselettel kell harcolnia, mint minden m√°s t√°rsadalmi k√©rd√©sben is.

E√ľDSzM Eln√∂ks√©g